5 Nisan 2021 Pazartesi

FIKIH: TİLÂVET SECDESİ HAKKINDA MESELELER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  إِذَا قَرَأَ ابْنُ آدَمَ السَّجْدَةَ فَسَجَدَ اعْتَزَلَ الشَّيْطَانُ يَبْكِي يَقُولُ يَا وَيْلِيَ أُمِرَ ابْنُ آدَمَ بِالسُّجُودِ فَسَجَدَ فَلَهُ الْجَنَّةُ وَأُمِرْتُ بِالسُّجُودِ فَأَبَيْتُ فَلِيَ النَّارُ. (م)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : ’’  آدم اوغلى ، سجده آيتنى اوقويوبده سجده أتديكى زمان ، شيطان آغليارق اوزاقلاشر و شويله در : ’ بانه يازقلار اولسون ! آدم اوغلى سجده ايله أمر اولندى وسجده أتدى . اونه جنت واردر . بنده سجده ايله أمر اولندم آما أتمدم ، يوز جوردم . بانه ده جهنم واردر .‘ "

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular: “Âdemoğlu, secde âyetini okuyup da secde ettiği zaman, şeytan ağlayarak uzaklaşır ve şöyle der: ‘Bana yazıklar olsun! Âdemoğlu secde ile emrolundu ve secde etti. Ona cennet vardır. Ben de secde ile emrolundum ama etmedim, yüz çevirdim. Bana da cehennem vardır.’

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   23   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

FIKIH: TİLÂVET SECDESİ HAKKINDA MESELELER

 

Kur’ân-ı Kerîm’de, tilâvet secdesi bulunan âyetlerin kenarında ‘secde’ ibâresi yazılıdır. Kur’ân-ı Kerîm okuyan kimsenin, bu âyet-i kerîmeyi okuduğu zaman, secde etmesi vacip olur. Bu kimse, kıbleye döner, tilâvet secdesi yapmaya niyet eder ve ellerini kaldırmadan “Allâhü Ekber” diye tekbir alarak secdeye varır.

Secdede 3 kere “Sübhâne Rabbiye’l-a‘lâ” dedikten sonra tekrar “Allâhü Ekber” diye tekbir alarak kalkar. Ayağa kalkarken de “Semi‘nâ ve eta‘nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyke’l-masîr” der.

Secde âyetini işiten kimsenin de secde etmesi lâzım gelir. Secde âyeti okununca hemen secde edilmesi mümkün değil ise okuyan veya dinleyenin, secde âyetinden sonra “Semiʻnâ ve etaʻnâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyke’l-masîr” demeleri müstehabtır. Secdelerini de sonradan yaparlar.

Secde âyetinin heceleyerek okunmasıyla, sırf yazılmasıyla veya telaffuz etmeksizin sırf yazısına bakılmasıyla tilâvet secdesi lâzım gelmez.

Bir secde âyeti, bir mecliste tekrar tekrar okunsa, bir kere secde edilmesi yeterli olur. Fakat başka başka secde âyetleri okunursa veya meclis değişirse her okunan âyet için başka bir secde lâzım gelir.

Tilâvet secdesi hususunda, hareket hâlindeki bir arabada veya hayvan üzerinde bulunulduğu zaman, meclis daima değişmiş sayılır. Ancak geminin tamamı bir oda gibidir. Binaenaleyh araba veya hayvan üzerinde namaz hâlinde olmaksızın tekrar edilen bir secde âyetinden dolayı tekrar edilen miktar adedince, tilâvet secdesi vacip olur. Gemide ise bir defa secde etmek yeterlidir.

BİLMECELER:

          Gökten düştü on iki elma, onbirini yedik, birini yemedik?

(Ramazan)

          Abdest alır, namaz kılmaz, cemaatten geri durmaz?

(Cenâze)

Hicrî:   23   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder