10 Nisan 2021 Cumartesi

KUR’ÂN-I KERÎM’İ ANLAMAK İÇİN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَا بَقِيَ شَيْءٌ يُقَرِّبُ مِنَ الْجَنَّةِ ويُبَاعِدُ مِنَ النَّارِ إِلَّا وَقَدْ بُيِّنَ لَكُمْ. (طب)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : جنته ياقلاشتران و جهنمدن اوزاقلاشنتران هر شى محقق سزلره بيان اولنمشدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cennete yaklaştıran ve cehennemden uzaklaştıran her şey muhakkak sizlere beyan olunmuştur.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   28   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İ ANLAMAK İÇİN

 

Kur’ân-ı Kerîm’in en muteber Türkçe tefsirini yazan Elmalılı Hamdi Efendi merhûmun (v. 1942), tefsîrinin mukaddimesinde Kur’ân-ı Kerîm’i anlamak isteyenlere tavsiyesi şöyledir:

Doğrusu, Kur’ân-ı Kerîm’i cidden anlamak, tetkik etmek isteyenlerin onu usûlü ile Arapça’sından ve sahih tefsîrlerinden anlamaya çalışmaları zarûrîdir. “Kur’ân-ı Kerîm’in falan tercümesinde şöyle denilmiş.” diyerek hükümler çıkarmaya, meseleleri münakaşa etmeye kalkışmamalıdır. Bunu, imanı olanlar da kendini bilen insaflı kimseler de yapmaz.

Kur’ân-ı Kerîm’den bahsetmek isteyenler, onu hiç olmazsa harekesiz olarak yüzünden okuyabilecek kadar ilim sahibi olmalıdır. Bununla beraber öyle kimseler görüyoruz ki; Kur’ân-ı Kerîm’i harekesiz olarak okumak şöyle dursun, harekesiyle bile doğru okuyamadığı hâlde onun hükümlerinden, manalarından ictihâda kalkışıyorlar.

Öylelerini görüyoruz ki; Kur’ân-ı Kerîm’i anlamıyor ve “Tefsirlere, müfessirlerin te’vîlleri karışmıştır.” diyerek onları da dikkate almak istemiyorlar. Ellerine geçirdikleri tercümeleri okumakla, Kur’ân-ı Kerîm’i tetkik etmiş olacaklarını iddia ediyorlar. Bu kimseler düşünmüyorlar ki; okuduğu tercümeye âlim müfessirlerin te’vîli değilse de cahil mütercimlerin hatası, noksanı karışmıştır

RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Ramazan ayı ictimâı 12 Nisan Pazartesi günü Türkiye saati ile 05.31’dedir.

Ru’yet ise 12 Nisan Pazartesi, Türkiye saati ile 21.21’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler; Gine, Mali, Gana, Liberya, Senegal, Gambiya, Benin, ABD, Brezilya, Surinam, Uruguay, Paraguay, Arjantin, Meksika, Peru, Şili, Venezuela, Haiti, Küba, Bahama ve Falkland Adaları, Atlas Okyanusu.

Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 13 Nisan Salı günü de Ramazan ayının 1. günüdür.

Hicrî:   28   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder