29 Mart 2021 Pazartesi

MÜMİN VE KÂFİRİN KABİRDEKİ HÂLİ


 

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أُدْخِلَ الْمَيِّتُ الْقَبْرَ قَالَ:  بِسْمِ اللهِ وَعَلَى مِلَّةِ رَسُولِ اللهِ. (هـ)

بيغمبر أفندمز  ( ﷺ )  بر ميت قبرينه قونولوركن : "  بِسْمِ اللهِ وَعَلَى مِلَّةِ رَسُولِ اللهِ." بيورورلردى . ( يعنى الله تعالى نيك إسميله و رسول اللهيك مللتى أؤزر دفن أديوروز   . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bir meyyit kabrine konulurken: “Bismillâhi ve alâ milleti rasûlillâhi.” buyururlardı. (Yani Allâhü Teâlâ’nın ismiyle ve Resûlullâh’ın milleti üzere defnediyoruz.)

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   16   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

MÜMİN VE KÂFİRİN KABİRDEKİ HÂLİ

 

Enes bin Mâlik radıyallâhü anh’ın naklettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, kabir sualini şöyle haber vermiştir:

Kul kabrine konulup, yakınları da arkalarını dönüp gidince -ki bu esnada kabirdeki kişi, dönüp giden insanların ayak seslerini işitir- yanına iki melek gelir. Onu oturtup, “Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem diye bilinen o zât hakkında ne dersin?” diye sorarlar.

Mümin kimse bu soruya, “Ben şehâdet ederim ki o, Allâh’ın kulu ve Resûlü’dür!” diye cevap verir. Ona,

(Şehâdet etmeseydin) Cehennem’deki (götürülecek olduğun) yerine bak! (Bu şehâdetin sebebiyle) Allâhü Teâlâ orayı senin için Cennet’teki bir mekân ile değiştirdi.” denilir. (Kabirdeki kişi bakar ve) her ikisini de görür.

Eğer ölen kimse kâfir veya münâfık ise (meleklerin sorusuna), “Bilmiyorum. Diğer insanlar ne diyorsa ben de onlar gibi söylüyordum!” diye cevap verir. Kendisine, “Öğrenmedin, anlamadın, bir bilenin peşinden de gitmedin!” denilir. Sonra kafasına demirden bir çekiç ile vurulur. Bu darbenin acısıyla öyle bir çığlık atar ki, sesini (insan ve cinlerden ibaret olan) iki âlem haricinde, etrafındaki her şey işitir.

Bu hadîs-i şerîfi nakleden râvîlerden Katâde (rah.) der ki: “Bize nakledildiğine göre; sorulara doğru cevap veren mümine, kabri yetmiş zirâ genişletilir ve taze nimetlerle doldurulur. Yeniden dirilinceye kadar böyle lütuf ve ihsanlar içinde bulunur.”

(Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhâri ve Sahîh-i Müslim)

 

BİLMECELER

:

                      Kapıyı açar, kapamadan kaçar. (Rüzgâr)

                      Altı taş, üstü taş, taştır dışı, boştur içi. (Minare)

                      Ayakları su içer, üstünden gelen geçer? (Köprü)

            Tarlada bitmez, saksıda bitmez, yerde var, gökte var, suda yok? (Hava)             

Hicrî:   16   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder