18 Mart 2021 Perşembe

ŞEKÂVETİN ALÂMETİ

 

قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلمُؤْمِنُ كَيِّسٌ فَطِنٌ حَذِرٌ. (شهاب)

بيغمبر أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كامل مؤمن ، عقللى ، زكى و إيلرى كوروشلى اولوب إشلرنده تدبرلى حركت أدندر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kâmil mümin; akıllı, zeki ve ileri görüşlü olup işlerinde tedbirli hareket edendir.”

(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Hicrî:   05   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

ŞEKÂVETİN ALÂMETİ

 

Tasavvuf ehlinin büyüklerinden olan Muhammed bin Fazl el-Belhî’ye “Şekâvetin (âhiret bedbahtlığının) alâmeti nedir?” diye sorulduğunda buyurmuştur ki:

Üç şeydir; ilim ile rızıklanıp amel etmemek, amel ile rızıklanıp ihlastan mahrum olmak ve sâlihler ile arkadaşlıkta bulunup onlara hürmet etmemek.”

Ebûbekir er-Râzî, Muhammed bin Fazl el-Belhî’den şöyle duyduğunu nakletti: “İslâm’ın gitmesi şu dört sınıf kimse sebebiyle olur; Bildikleri ile amel etmeyenler, bilmedikleri ile amel edenler, bilmediklerini öğrenmeyenler ve insanları ilim öğrenmekten men edenler.”

ÇANAKKALE’DEN MEKTUP

Çanakkale Cephesi’nde muharebeye katılan bir askerin, muharebe devam ederken, memleketteki kardeşine yazdığı bir mektup şöyledir:

Benim tek kardeşçiğim Mehmet! Sen, bensiz oralarda ne yapıyon? Ne iş tutuyon? Haber ver bakalım; Koca Nine zahîrelerimizi öğüttü mü? Köyün değirmeni işliyor mu? Şimdicik ben kalksam da köye geliversem bir dilim ekmek bulup verebilin mi? Küçük pınar daşdı mı? Daşmadıysa susuzluk çekersiniz, vah vah!

Bana bak oğlum, şimdicik çocuklar delikanlı yerine geçtiler. Sen de davran, Koca Nine’ne, köyün ihtiyarlarına yardım et. Sana ne iş verirlerse yapıver, anladın mı?

Sen beş vakit namazını kılıyon mu? Yoksa tenbel tenbel sokaklarda mı dolaşıyon? Aman Mehmet’im, beş vakit namazını sakın, sakın ha terk etmeyesin! Namazını kılmazsan, orucunu tutmazsan Allâhü Teâlâ seni sevmez. Beş sene sonra asker olunca yüzünde nur görülmez. Sonra senin adını bölükte ‘Yüzü Şavksız Mehmet’ koyarlar.

Bizim köyün hocası büyük âlimdir. Sen beni dinle; hocaefendinin eteğine yapış! Sen ondan, daha yirmi bin ilim kaparsın.

Bizleri sorarsan; Ah oğlum bilsen, cenkte neler, ne babayiğitlikler gösteriyoruz!” -Bölük Emîni ve Başçavuş Hüseyin-

(Tarihin Satır Aralarından, Çamlıca B. Y.)

Hicrî:   05   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder