قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ تَتَبَّعَ عَوْرَةَ أَخِيهِ الْمُسْلِمِ تَتَبَّعَ اللهُ عَوْرَتَهُ وَمَنْ تَتَبَّعَ اللهُ عَوْرَتَهُ يَفْضَحْهُ وَلَوْ فِي جَوْفِ رَحْلِهِ. (ت)
بيغمبر أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " هر كيم ، مسلمان قردشنيك عيبنى آراشديريرسه ، الله تعالى ده اونون عيبنى اورطايه جقارير . و الله تعالى هر كيميك عيبنى اورطايه جقاريرسه ، اونى أوينك إيجنده بله اولسه رزيل أدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim, Müslüman kardeşinin ayıbını araştırırsa, Allâhü Teâlâ da onun ayıbını ortaya çıkarır. Ve Allâhü Teâlâ her kimin ayıbını ortaya çıkarırsa, onu evinin içinde bile olsa rezil eder.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 07 Şaban 1442 Fazilet Takvim
İNSANLARI İNCİTMEKTEN KAÇINMALIDIR
İslâm dinine göre insanlar arasında yaratılış cihetinden hiç bir fark yoktur. İnsanların birbirlerine üstünlüğü ancak takvâ, ilim ve fazilet iledir. Başka bir şey ile değildir. Binâenaleyh hiçbir kimse kendisine bir imtiyaz, üstünlük vererek başkalarının haysiyet ve şerefini zedeleyemez.Bunun içindir ki İslâm’da gıybet, istihzâ (alay etme), iftira, kötüleme gibi fena şeyler katiyen yasaklanmıştır. Nitekim Allâhü Teâlâ, Hucurât Sûresi’nin 11. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen):
“Ey iman edenler! Bir kavim diğer bir kavim ile alay etmesin. Olabilir ki onlar (alay edilenler) ötekilerden daha hayırlı olurlar. Ne de kadınlar, kadınlardan -bir kimseyi eğlenceye almasın-. Olabilir ki onlar ötekilerden hayırlı bulunurlar. Ve kendi nefislerinizi de ayıplamayın ve birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir gün Ashâbına, “Müflis kimdir, bilir misiniz?” diye sordular. Onlar da “Bize göre müflis; elinde parası pulu kalmayandır.” diye cevap verdiler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Benim ümmetimden müflis o kimsedir ki, kıyamet günü namaz, oruç, zekât (gibi birçok ibadet)le gelir. Fakat o, falana sövmüş, falana iftira atmış, falanın malını yemiş, falanın kanını dökmüş, falana vurmuştur. Sonra onun sevapları (dünyada iken haklarına girmiş olduğu) bu kimselere taksim edilir. Eğer üzerindeki haklar ödenmeden evvel sevapları tükenirse, haklarına girmiş olduğu kimselerin günahları alınır ve onun üzerine yüklenir. Sonra da cehenneme atılır.”
Ömer bin Hattâb (r.a.), zekât memurlarına şöyle buyurmuştur: “Sizi saltanat sürmeniz, hükmetmeniz ve kibirlenmeniz için tayin etmedim. Siz hidayet rehberi olacaksınız ve herkes size uyacaktır. Binâenaleyh Müslümanların hukukunu temin ediniz. Müslümanları dövmeyiniz ki zillete dûçâr olmasınlar. Layık olmayanları methetmeyiniz ki şımarmasınlar. Kapılarınızı yüzlerine kapamayınız ki güçlüler, zayıfları ezmesinler. Kendinizi Müslümanlardan üstün görmeyiniz ki zulme maruz kalmasınlar.”
Hicrî: 07 Şaban 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder