2 Mart 2021 Salı

TÜCCARLARIN HÂLİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  إِنَّ التُّجَّارَ يُبْعَثُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فُجَّارًا إِلَّا مَنِ اتَّقَى اللهَ وَبَرَّ وَصَدَقَ. (ت)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محققكى تجارلر ، قيامت كونونده فاجر ( كوناحكار ) اولرق ديريلتيليرلر . آنجق الله دان قورقان ، يميننى طوطان و دوغرى سوزلى اولان تجارلر مستثنى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak ki tüccarlar, kıyamet gününde fâcir (günahkâr) olarak diriltilirler. Ancak Allah’tan korkan, yeminini tutan ve doğru sözlü olan tüccarlar müstesnâdır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   18   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

TÜCCARLARIN HÂLİ

 

Ticaret erbabı ve zanaat ehli kimseler, yaptıkları işlerin câiz yani Kitâb ve sünnete uygun ve İslâmiyet’in izin verdiği amellerden olmasına, haram ve şüpheli işlerden olmamasına dikkat etmelidirler.

Bir tüccar, yaptığı işin, dinin hükümlerine uygun olup olmadığına bakmaksızın, kazancının nereden (helalden mi haramdan mı) hâsıl olduğuna ehemmiyet vermeksizin çalışıp kazanırsa, farkında olmadan haram yiyebilir, dinine zarar verebilir ve müminleri aldatmış olur. Allâhü Teâlâ, sâlihlerin ecrini aslâ zâyi etmediği gibi fesat peşinde koşanların bozuk amellerini de aslâ sâlih amel olarak kabul etmez.

Hikmet sahiplerinden birisi demiştir ki: “Bu dünya çok dalgalı, azgın bir denize benzer, tüccarlar ise o denize dalan dalgıçlar gibidir.

Bunlardan bazıları o denize dalar ve inci çıkarır. İşte bunlar âhiret erleridir ki dâima âhiret için amel ederler.

Bazıları denize dalar, taş-toprak çıkarır. Bunlar da sadece dünya için çalışanlardır ve bunlara da niçin çalıştılarsa o vardır.

Bazıları da denize dalar ve balık çıkarır. Bunlar orta yolda olanlardır (Hem dünya ve hem âhirete çalışır).

Diğer bazıları da dalgalarla boğuşan ve kurtulmayı talep edenlerdir. Dalga her ne zaman onları suyun üzerine çıkarsa kurtulacaklarını zannederler, fakat dalgalar onları tekrar yuttuğunda helâk olmaktan korkarlar. İşte bunlar da istikamet üzere olmayı isteyen (lâkin işledikleri kötü amelleri de bırakamayan kimselerdir) ki tevbeleri onları kurtuluşa götürürken âdetleri üzere yaşamaya devam etmeleri ise onları helâke götürür.

Diğer bazıları ise o denizin derinliklerinde boğulmuştur. Bunlar Allâhü Teâlâ’ya itaatten uzaklaşıp çarşı pazarı mesken edinenlerdir. Her ne zaman iyi ameller yapmaya kalksalar çarşı pazara kovulurlar ve orada meşgul olarak o hayırlı ameli işlemekten mahrum kalırlar. Onlar, hatalar denizinde boğulmuşlardır.

Hicrî:   18   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder