15 Mart 2021 Pazartesi

NAMAZ MÜMİNİN MÎRACIDIR


 

قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  لَا يَزَالُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ مُقْبِلًا عَلَى الْعَبْدِ وَهُوَ فِي صَلَاتِهِ مَا لَمْ يَلْتَفِتْ فَإِذَا الْتَفَتَ انْصَرَفَ عَنْهُ. (د)

بيغمبر أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  قل ، نمازنى قلاركن ( صاغا صولا ) إلتفاط أتمديكى متدتجه ، الله عز و جل اونه دواملى رحمتنى إحسان أدر . ( صاغا صولا ) إلتفاط أتديكى زمان إيسه الله تعالى ، اونه رحمتنى إحسان أتمز  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kul, namazını kılarken (sağa sola) iltifât etmediği müddetçe, Allah Azze ve Celle ona devamlı rahmetini ihsan eder. (Sağa sola) iltifât ettiği zaman ise Allâhü Teâlâ, ona rahmetini ihsan etmez.”

(Sünen-i Ebû Dâvud)

Hicrî:   02   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

NAMAZ MÜMİNİN MÎRACIDIR

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Dinin direği namazdır…” buyurmuşlardır. Namaz, çok faziletli bir ameldir. İnsan, namazını kılmakla Hz. Allâh’a (onun rahmetine) pek yakın olur. Bütün hayırlı amelleri kendinde toplayan namaz için ne söylense yine gereği gibi onun fazilet ve büyüklüğü anlatılamaz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîflerinde de “Namaz, Allâhü Teâlâ tarafından emredilen amellerin en hayırlısıdır. O hâlde kimin bu hayrı çoğaltmaya (yani namazı çokça kılmaya) gücü yeterse çoğaltsın.” buyurmuşlardır.

Namaz, büyük bir ameldir. Namaz, insana maddeten ve manen canlılık verir, gözünü gönlünü açar, yürekleri parlatır. Namaz ile, kanın vücuttaki dolaşımı düzenlenir. Böylelikle bedende, yeni bir canlılık ve dinçlik meydana gelir. Namaz ile gönüle, göze gelen tat, sevinç, parlaklık ve genişlik, başka hiçbir işte yoktur. Bunun için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir şeye üzüldükleri zaman, namaz kılarlar ve bu üzüntülü vakitlerini namaz kılmakla geçirirlerdi.

Namaz, insanın ruhunu, maneviyâtını yükseltir. Hattâ öyle ki, bu yükselme, en haşmetli hükümdarların huzurundaki şereften, çok daha yüksektir. Bunun için “Namaz, müminin mîracıdır.” buyurulmuştur. Yani, namaz, mümini beşeriyetten Allâh’a ait olan Arş’a çıkartan bir merdivendir. Namazda, insan hayatının bütün mertebeleri vardır; Allâh’ın huzurunda bulunmak, hazırlanmak, düşünmek, istemek, defalarca oturup kalkmak, bükülmek, rahat edip oturmak, nihayet selâm ve selâmetle işini bitirmek. İnsanı bütün hayatın kademelerinden geçirerek, varlığın sırlarını ve âhireti düşündürerek Cenâb-ı Allâh’a eriştirir ve büyük bir iman ve sevap ile yine âleme döndürür. Yine bir hadîs-i şerîfte “Namaz, müminin nurudur.” buyurulmuştur.

Namazın dünyevî ve uhrevî, maddî ve manevî faziletleri ve faydaları, sayılamayacak kadar çoktur.

Hicrî:   02   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder