9 Mart 2021 Salı

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADET


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلذَّنْبُ شُؤْمٌ عَلَى غَيْرِ فَاعِلِهِ إِنْ عَيَّرَهُ ابْتُلِىَ بِهِ وَإِنِ اغْتَابَهُ أَثِمَ وَإِنْ رَضِىَ بِهِ شَارَكَهُ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كناح ( يالنز اونى إشلين إيجن دكل ) اونى إشلمين كمسه إيجنده اوغورسوزلقدر ‘ شايت إشلينى عيبلرسه كندسيده اونه مبتلا قلنر ، أكر غيبتنى يابارسه كوناحكار اولور ، اونون كوناحنه راضى اولورسه ( او كوناحى إشلمكده ) اوكا اورطق اولمش اولور  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Günah (yalnız onu işleyen için değil) onu işlemeyen kimse için de uğursuzluktur; şâyet işleyeni ayıplarsa kendisi de ona mübtelâ kılınır, eğer gıybetini yaparsa günahkâr olur, onun günahına razı olursa (o günahı işlemekte) ona ortak olmuş olur.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   25   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADET

 

Receb-i şerîfin 27. gecesi (yarın akşam) Mîraç Gecesi’dir.

                      Yatsı namazından sonra 12 rekât Hâcet Namazı kılınır: Her rekâtte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs okunur. Namaza niyet şöyledir: “Yâ Rabbi, rızâ-yı şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece, yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın Habîbin Resûl-i Zîşân Efendimiz hürmetine, ben âciz kulunu afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber.

                      Namazdan sonra 4 Fâtiha, 100 defa, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm”, 100 istiğfâr, 100 salevât-ı şerîfe okunup dua edilir. Bu namaz, her rekâtte yüz İhlâs okunarak on rekât kılınır veya on İhlâs okunarak 100 rekât kılınırsa bunu yerine getiren mümin, bu namazın feyz ve bereketiyle huzûr-ı ilâhîye namaz borçlusu olarak çıkmaz.

                      Hadîs-i şerîfte, Receb-i şerîfin 27. gecesinin gündüzünde oruç tutana altmış ay oruç sevabı yazılacağı vaad edilmiştir.

                      O gün öğle ile ikindi arasında 4 rekât namaz kılınır: Her rekâtte Fâtiha’dan sonra 5 Âyetü’l-Kürsî, 5 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.)

 

HERKESE LÂZIM OLAN DÖRT HASLET

 

Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyuruldu: “Dört haslet sende bulunduğu zaman dünyada elde edemediğin diğer şeylerden dolayı üzülme.”

Doğru sözlü olmak; Lisanını, yalandan ve iftiradan muhafaza etmekle olur.

Emaneti muhafaza etmek; Emanete riâyet etmek ve Allâh’ın bir emaneti olan âzâları da haramdan muhafaza etmekle olur. Zira yalancının ve hâinin, Hazret-i Allah katında hiçbir kıymeti yoktur.

Güzel ahlâk sahibi olmak; İnsanlar ile iyi geçinmekle olur.

Yediğine-içtiğine dikkat etmek; Haram ve şüphelilerden yememekle ve helâllerde de israftan kaçınmakla olur.

Hicrî:   25   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder