7 Mart 2021 Pazar

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİ’NDEN


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلْمُؤْمِنُ مَنْفَعَةٌ إِنْ مَاشَيْتَهُ نَفَعَكَ وَإِنْ شَاوَرْتَهُ نَفَعَكَ وَإِنْ شَارَكْتَهُ نَفَعَكَ وَكُلُّ شَيْءٍ مِنْ أَمْرِهِ مَنْفَعَةٌ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  حقيقى مؤمن ( هر إشنده دين قردشنه ) فايدالى در . اونونله يورورسن ، صنه فايده ورير . اونه إشنى دانشسين ، صنه فايده ورير . اونه ( بر إشده ) اورتاقلق أتسن ، صنه فايده ورير . اونون إشلرنده هر بريسى فايدالى در  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hakîkî mümin (her işinde din kardeşine) faydalıdır. Onunla yürürsen, sana fayda verir. Ona işini danışsan, sana fayda verir. Ona (bir işte) ortaklık etsen, sana fayda verir. Onun işlerinden her birisi faydalıdır.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   22   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİ’NDEN

 

“Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedî olarak bir daha buluşamayacağım.

Ey insanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, ırzlarınız da böyle mukaddestir; her türlü taarruzdan korunmuştur.

Ashâbım! Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bugünkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız! Sakın benden sonra eski dalâletlere dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhâfaza etmiş bulunur.

Ashâbım! Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine versin!.. Ey insanlar! Kadınların haklarına riâyet etmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları Allâh’ın emaneti olarak aldınız. Ve onların namuslarını Allah adına söz vererek helâl edindiniz! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır…

Ey Müminler! Size iki şey bırakıyorum ki siz onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Onlar, Allâh’ın kitabı Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetimdir. Müslüman, Müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler.

Din kardeşinize ait olan herhangi bir hak -gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olması müstesnâ- başkasına helâl değildir.

Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne dersiniz?” diye suâl ettiler. Ashâb-ı Kirâm: “Allâh’ın risâletini tebliğ ettin; risâlet vazifeni îfâ ettin, bize vasiyet ve nasihatte bulundun, diye şehâdet ederiz” dediler. Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem mübârek şehâdet parmağını göğe doğru kaldırdılar, sonra cemaat üzerine çevirip indirerek üç kere, ‘Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab!’ buyurdular.

Ey insanlar! Cenâb-ı Hakk’a hamd ve senâ, tekbir ve tehlilden sonra derim ki: Sizi, Allâh’ın kitabına bağlayan Peygamberinizin sözlerini iyi dinleyiniz ve ona itaat ediniz!”

Hicrî:   22   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder