25 Mart 2021 Perşembe

MÜBAREK GECELERİ İHYÂ ETMEK


قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسٰى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا. (سورة الإسراء، ٧٩ )

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  وكجليك قالق ، صنه محصوص بر نافله اولمق أؤزره كجه نمازى قل . محققكى رب ، يك سنى مقامى محموده كوندره جكدر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):: “...Ve geceleyin kalk, sana mahsus bir nâfile olmak üzere gece namazı kıl. Muhakkak ki Rabb’in, seni Makâm-ı Mahmûd’a gönderecektir.”

(İsrâ Sûresi, âyet 79)

Hicrî:   12   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

MÜBAREK GECELERİ İHYÂ ETMEK

 

Şâbân-ı şerîfin on beşinci gecesi olan Berât Gecesi’nin faziletine dâir pek çok hadîs-i şerîf ve İslâm büyüklerinin sözleri vardır. Bu sebeple Müslümanlar, bu geceyi ibadet ve taatle ihyâ ederler. Bu gibi mübarek geceler Müslümanların, Mevlâ’nın dergâhına ihtiyaçlarını arz ederek kabulünü umdukları hususî vakitlerdir.

Bu mübarek gece, bize oruç ayı olan Ramazân-ı şerîfin yaklaştığını müjdeler ve ona hazırlanmamızı hatırlatır.

Birçok İslâm âlimi böyle mübarek geceleri ihyâya dâir muhtelif eserler kaleme almışlardır. Necm el-Ğîtî, İbn-i Hacer el-Mekkî, Aliyyü’l-Kârî, İbn-i Receb el-Hanbelî, Sâlim es-Sinhûrî, Abdülganî Nablusî (rahmetullâhi aleyhim) gibi nice âlimlerin bu mevzudaki kitapları meşhurdur.

İmâm Tirmizî, İbn-i Mâce, İmâm Ahmed ve diğer bazı râvîler (rahmetullâhi aleyhim), Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in bu gecede Bakîʻ kabristanına çıkarak Allâhü Teâlâ’ya dua ettiğini yazmışlardır. Yine Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Hazret-i Âişe validemize, bu gecede günahlarından tevbe edenlere affın çokluğunu bildirmiştir.

Tefsîr-i Saʻlebî’de geçtiğine göre Duhân Sûresi’nin, “O gecede hikmetli her iş, ayırt edilir.” meâlindeki 4. âyet-i kerîmesindeki ‘gece’ Berât Gecesi’dir. Çünkü İkrime radıyallâhü anh buyurmuştur ki:

Şâbân-ı şerîfin on beşinci gecesinde (yani, Berât Gecesi’nde), o sene meydana gelecek (hayırlar, şerler, rızıklar, eceller vs.) hâdiseler tescil olunur, vazifeli meleklere verilir, hacıların isimleri yazılır. O sene bu yazılanlardan ne bir kişi eksik, ne bir kişi fazla olur.”

Bir rivâyete göre de Levh-i Mahfûz’da yazılmasına Berât Gecesi’nde başlanıp, Kadir Gecesi’nde bitirilir.

Hicrî:   12   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder