7 Aralık 2023 Perşembe

MÜMİNLERİN YEDİ GÜZÎDE VASFI - 2

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اَلْمُؤْمِنُ هَيِّنٌ لَيِّنٌ جَوَّادٌ سَمْحٌ لَهُ خُلُقٌ حَسَنٌ ، وَالْكَافِرُ فَظٌّ غَلِيظٌ لَهُ خُلُقٌ سَيِّءٌ.(فر)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مؤمن آغرباشلى ، يوموشق حويلى ، جومرت ، مسامحه كار و كوزل آخلاقه صاحبدر . كافر إيسه قابادر . قطى قلبليدر و كوتى آخلاقه صاحبدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mümin ağırbaşlı, yumuşak huylu, cömert, müsâmahakâr ve güzel ahlâka sahiptir. Kâfir ise kabadır, katı kalplidir ve kötü ahlâka sahiptir.”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:  24   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

MÜMİNLERİN YEDİ GÜZÎDE VASFI - 2

 

5- (Ve o müminler ki, onlar) nezih bir hayat yaşamayı temine gayret ederler. (Avret mahallerini) ve şehevî kuvvetlerini dâima (muhafaza edenlerdir). Haram olan mukârenetlerden (yakınlaşmalardan), münasebetlerden, insanlık terbiyesine muhalif olan vaziyetlerden kaçınırlar. Örtülmesi icap eden uzuvlarını açmaktan son derece sakınırlar. İslâm ahlâkına ve âdâbına muhalif hareketlerde bulunmazlar.

6- (Ve o müminler ki, onlar emanetlerine) riâyet ederler. Hiçbir kimsenin hukukuna, namusuna, haysiyyetine tecavüzde bulunmazlar. Kendilerine bırakılan emanetleri, sahipleri namına muhafaza ederler. Kendileri için birer emanet mesâbesinde olan hayatlarını, kuvvetlerini de suistimal etmezler. (Ve) onlar (ahitlerine) de; yani, vermiş oldukları sözlere, yapmış oldukları mukavelelere de (riâyet edenlerdir.) Gerek Allâhü Teâlâ’ya karşı deruhte etmiş oldukları ibadetleri, vazifeleri güzelce îfâya çalışırlar ve gerek insanlar ile yapmış oldukları muahede, mukâvele hükümlerine riâyette bulunurlar.

7- (Ve o müminler ki, onlar) namazlarını huşû ile kılmakla beraber (namazları üzerine muhafazada) da bulunurlar. Yani; Namazlarına muntazam bir surette devam ederler. Namazlarının farzlarından, sünnetlerinden, âdâbından bir şeyi terk etmez, namazlarını vakitlerinde kılmaya çalışırlar. Evvabin, duhâ ve teheccüd namazlarına, vesair nafile namazlara da devam ederler. Namazın en ulvî bir ibadet olduğunu bilerek onu edâ ile kalben ruhânî bir zevke nâil olurlar. İşte bu da felaha kavuşmuş olan hakîkî müminlerin yedinci güzîde vasfıdır.

Bu güzel vasıflar ile muttasıf olan müminler var ya, (işte vâris olanlar onlardır). İşte (onlardır ki, Firdevs Cennetlerine vâris olurlar.) Cennetlerin en yüksek derecelerine, tabakalarına, kendilerine başkalarından miras kalmış gibi mâlik bulunurlar. (Onlar, orada) o Firdevs Cennet’inde (müebbeden kalıcılardır.) Artık oradan ebediyen çıkmayacaklardır. İşte imanın, İslâm’ın kemâlâtına hâiz olmanın muazzam mükâfatı budur!

Hicrî:   24  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder