14 Aralık 2023 Perşembe

ABBÂSÎ HALİFESİ HARUN REŞİD -1


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : : إِنَّ أَحَبَّ النَّاسِ إِلَى اللهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَأَدْنَاهُمْ مِنْهُ مَجْلِسًا إِمَامٌ عَادِلٌ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قيامت كونونده إنسانلريك الله تعالى يه أك سوكلى اولانى و مرتبه باقمندان اونه أك يقينى ، عدالتلى إداره جيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kıyâmet gününde insanların Allâhü Teâlâ’ya en sevgili olanı ve mertebe bakımından ona en yakını, adâletli idarecidir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  01   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

ABBÂSÎ HALİFESİ HARUN REŞİD -1

 

Harun Reşid (rah.), Abbâsî halifelerinin beşincisi ve en meşhurudur. 763 yılında babası Mehdi Billâh’ın Horasan valiliği sırasında Rey’de doğmuş, 786 yılında 23 yaşında iken Bağdat’ta halifelik makamına geçmiş, 23 yıl vazife yaptıktan sonra 809 yılında 46 yaşında iken Horasan’ın Tus şehrinde vefat etmiştir.

Abbâsî Devleti, onun zamanında en geniş sınırlarına ulaşmıştır. İmâm Süyûtî, Târîhu’l-Hulefâ kitabında: “Harun Reşid devrinin tamamı iyidir. Bu devir, güzellikte gelin gibidir.” diye yazmıştır. Harun Reşid’in hilâfet yılları, ayrıca Abbâsîlerin en zengin devridir. Cevdet Paşa, “Harun Reşid, yirmi üç senelik halifeliğinde çok altın sarf etmiş ve bol bol hediye vermiş olduğu hâlde, vefat ettiğinde beytülmâlde milyonlarca altın vardı.” demektedir.

Harun Reşid, halife olmadan önce babası zamanında Bizans İmparatorluğu’na karşı düzenlenen gazâlara kumandan olarak katılmış ve yapılan savaşlarda cesaret ve yiğitlik göstermişti. Abbâsî ordusu o zaman Üsküdar’a kadar gelmişti. Hilafeti zamanında da üç defa Bizans’a karşı cihad ve gazâya çıkıp büyük zaferler kazanmış ve İmparator Nikeforos’u cizye ödemeye mecbur etmiştir.

Tarihçi İbn-i Kesîr, onun bu yönü hakkında, “Halk arasında gazvesi ve haccı en çok olanıydı.” demektedir. Dokuz defa hacca giden Halife Harun Reşid, Haremeyn-i Şerifeyn ahalisine de pek çok ihsanda bulunmuştur. Hacca giderken 100 kadar fakîhi aileleriyle birlikte yanında götürdüğü, haccedemediği seneler ise yerine 300 kişi gönderdiği nakledilir. Harun Reşid, Ehl-i Sünnet dışı fırkalara şiddetle karşı çıkar, bu tür fırka mensuplarına gerekli cezaları verirdi. Bidat ehline aslâ iltifat etmezdi. Halifenin ayrıca, itikâda ait meselelerde tartışma yapılmasını yasakladığına ve bozuk fikirler ileri süren bidatçileri hapsettiğine dair rivâyetler vardır.

Şakacı ve nüktedan İbn-i Ebî Meryem’e, “Kur’ân ve din ile şaka yapmaktan sakın, bunun dışında dilediğin zaman şaka yapabilirsin.” demiştir. Şair Ebu Nüvas’ı, bir şiirinde dine aykırı sözlere yer verdiği için huzuruna çağırtmış ve “Yazıklar olsun sana! Her işinde İslâm’a karşı mı çıkıyorsun.” diyerek azarlamıştır. (Devamı yarın)

Hicrî:   01  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder