3 Aralık 2023 Pazar

MUHABBET DAVASINDAKİ KİMSELERİN SINIFLARI


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا رَضِيَ هَدْيَ الرَّجُلَ وَعَمَلَهُ فَهُوَ مِثْلُهُ. (طب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر آدام ، ديكر بر آداميك يولونه و عملنه راضى اولورسه او ده اونون كبيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Bir adam, diğer bir adamın yoluna ve ameline râzı olursa o da onun gibidir.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  20   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

MUHABBET DAVASINDAKİ KİMSELERİN SINIFLARI

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’i ve onun vârisi olan âlimleri sevmenin alâmeti onlara tâbi olmaktır.

Her işi ve ahlâkı, sevdiklerine muvâfık olan bir kimsenin muhabbetinde aslâ şüphe yoktur. Zünnûn-i Mısrî rahimehullâh demiştir ki:

Allâhü Teâlâ’yı sevenin alâmetlerinden birisi de Habîbullâh’a, yani; Hazret-i Allâh’ın habîbi olan Muhammed Mustafâ sallallâhü aleyhi ve sellem’e fiillerinde, ahlâkında, emirlerinde, yani; her sünnetinde uymaktır.”

Kim Allâh’ı severse, Allah da onu sever. Allâh’ı seven, Habîbullâh’a tâbi olunca, muhabbetinde sâdık olmuş ve kendisi de bu bağlılığı sebebiyle Hazret-i Allâh’ın sevgili bir kulu olmuş olur.

Sevdiklerine uymaktaki kusuru, ahlâkından yüz çevirmek suretiyle değil de onlar derecesine ulaşmaktan âcizliğinden veya hevâsına mağlup olarak günahlar işlemesinden olursa işte bu kusurlar o kimseyi o kavme ulaşmaktan alıkoymaz, onlarla birlikte olmaktan geri bırakmaz.

Evliyaullahtan İbn-i Semmâk rahimehullâh vefatı sırasında şöyle ilticâ etti: “Allâh’ım, sen bilirsin ki ben sana isyan ettiysem de sana itaat edenleri severdim. Bu sevgimi, sana yakınlığa vesile kıl.”

Sevdiğini iddia ettiklerinin ahlâk ve vasıflarından, onlara bağlılıktan yüz çeviren kimseye gelince, onun sade muhabbet davası, kendisine fayda vermez, onu o büyüklere aslâ kavuşturmaz. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir.” buyurmuşlardır. Bu kimseye muhib (seven) denmez, belki, “Muhabbet iddia eden” denir.

Hicrî:   20  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder