27 Aralık 2023 Çarşamba

PEYGAMBERİMİZ HAZRET-İ MUHAMMED MUSTAFA SALLALLÂHÜ ALEYHİ VE SELLEM - 1

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : صَلُّوا عَلَىَّ فَاِنَّ صَلاَتَكُمْ عَلَىَّ زَكَاةٌ لَكُمْ (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بانه صلوات اوقويونوز . محقق كى بانه صلوات اوقومانز ، سزيك إيجن ( معنوى ) بر تمزلكدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Bana salevat okuyunuz. Muhakkak ki bana salevat okumanız, sizin için (manevî) bir temizliktir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  14   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

PEYGAMBERİMİZ HAZRET-İ MUHAMMED MUSTAFA SALLALLÂHÜ ALEYHİ VE SELLEM - 1

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz, Milâdî 571 senesinde Mekke-i Mükerreme’de dünyaya şeref vermişlerdir. Kendisi Kureyş kabilesinin Hâşimoğulları sülalesindendir. Peygamberimiz (s.a.v.), daha doğmadan iki ay önce muhterem babası Hz. Abdullah vefat edince yetim kalmıştı. Dünyayı teşrîflerinden altı sene sonra da muhtereme validesi Hz. Âmine vefat edince Ümmü Eymen adındaki dadısı, kendisini, dedesi Abdulmüttalib’e teslim etti. İki yıl sonra dedesi de vefat edince amcası Ebû Talib’in yanında kalmıştı. Resûl-i Ekrem Efendimizin bütün hayatı iffet, sadakat ve nezahetle geçmiş olup Cenâb-ı Hak, kendisini muhafaza buyurmuştur.

Peygamber Efendimizin dünyayı teşrif buyurdukları sıralarda dünyanın her tarafı gibi Arabistan da cehalet içindeydi. Halk; hakîkî dinden, ahlâkî faziletlerden ayrılmış, parça parça olmuş, içki, kumar, fuhşiyat gibi şeyler pek çoğalmıştı. Hele Arabistan pek acınacak bir hâlde idi. Tevhid inancını bırakmışlar, putlara, Güneş’e, Ay’a ve yıldızlara taparlardı. Kâbe-i Muazzama’da 360 civarında put bulunuyordu. Araplar arasında bazı şairler, beliğ kimseler yetişmişti. Fakat bunlar az sayıda olmakla beraber, yazı yazmaktan bile âcizdiler. Kabileler arasında şiddetli bir düşmanlık vardı, dâima birbirleriyle çarpışıp dururlardı. İşte Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Arabistan’ı bu hâlde bulmuştu.

Peygamber-i Zîşân (s.a.v.) Efendimiz, putlara, vesair bâtıl şeylere dâima muhalif bulunmuş, kendisinden aslâ yalan, Hakk’a hıyanet ve muhalefet sadır olmamıştır. Kavminin cahilce yaptıkları işlerden ve âdetlerden tamamen uzaktı. Kimseden bir şey okumamış, bir şey yazmamıştı. Kimse ile dînî konulara ait bir şey konuşmamıştı. Onun kalbine bütün ilim ve hikmetleri, doğrudan doğruya Cenâb-ı Hak bırakacaktı. Onun bu hayat tarzı, bir hikmet icabı idi ve bütün çevresi onun bu sade, nezih hayatına muttali bulunmuştu. (Devamı yarın)

Hicrî:   14  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder