20 Aralık 2023 Çarşamba

İMÂM ŞÂFİÎ (RAH.) HAZRETLERİNDEN HİKMETLİ SÖZLER


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : يَقُولُ اللهُ تعالى : ... يَا عِبَادِي كُلُّكُمْ ضَالٌّ إِلَّا مَنْ هَدَيْتُهُ، فَاسْتَهْدُونِي أَهْدِكُمْ،.(م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى شويله بيورور : ، .. أى قللارم ! بنم هدايته أردكلريم خارج هبينز ضلالتده سنز . او حالده بندن هدايتى إستين كى سزى هدايته أرديره يم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Allâhü Teâlâ şöyle buyurur: ‘…Ey kullarım! Benim hidâyete erdirdiklerim hâriç hepiniz dalâlettesiniz. O hâlde benden hidâyeti isteyin ki sizi hidâyete erdireyim.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  07   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

İMÂM ŞÂFİÎ (RAH.) HAZRETLERİNDEN HİKMETLİ SÖZLER

 

Dünya ve âhiret hayrı beş şeydedir: Gönül zenginliği, insanlara eziyet etmemek, helâlinden kazanmak, Hazret-i Allâh’a güvenmek, takvâ elbisesine bürünmek (yani insanı maddî ve manevî ayıplardan, tehlikelerden koruyan hayâ ve Allah korkusuna sahip olmak.)

Kişi şu dört hasletle dünyada kemâle erer: Dinine bağlı olmak, gayr-ı meşrû şeylerden sakınmak, ağırbaşlı ve vakarlı olmak, güvenilir olmak.

Mürüvvetin/insâniyetin dört rüknü vardır: Güzel ahlâk, tevâzu, cömertlik, istikamet (doğruluk).

Birçok evliyâullah ile görüştüm, onlardan işittiğim şeylerin en çok şu ikisinden istifade ettim: Birincisi; “Zaman, keskin bir kılıç gibidir. Eğer sen onu kesmezsen (değerlendirmezsen) o seni keser.” İkincisi ise; “Nefsini, hak ile meşgul et ki, o, seni, bâtıl ile meşgul etmesin.”

Sadece kulağıyla işiten hikâye edicidir. Kalbi ile dinleyip anlayan, o ilme sahip olmuş demektir. Hâli ile vaaz eden ise insanların hidayetine vesile olur.

İhtiyaçların çoğaldığında, gidermeye en mühim olanından başla.

Âlimlerin en büyük ayıbı, Hazret-i Allâh’ın onlara az verdiği dünya malına rağbet etmeleridir.

Bir talebesine, “Muhakkak sana ilim nasip oldu, sakın onu günah ile kirletme! Yoksa kıyamet gününde âlimler, ilimlerinin nurunda yürürlerken sen karanlıkta kalırsın!” buyurmuştur.

İlmin faziletini göstermeye sadece şu hâl yeter: Ona sahip olmayan bile, kendisine ‘âlim’ denilse sevinir. Cahil olana ise ‘cahil’ denirse öfkelenir.

• Malını, insanların en akıllısına vasiyet eden birinden bahsetti ve buyurdu ki: O, malını zâhidlere (dünyadan yüz çevirenlere) vasiyet etmiştir. Zira Allâh’ın buğzettiği dünyayı sevende, akıl yoktur.

Hicrî:   07  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder