12 Aralık 2023 Salı

HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR


قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : اَيْنَ مَا تَكُونُوا يُدْرِكْكُمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنْتُمْ فى بُرُوجٍ مُشَيَّدَةٍ.(سورة النساء،٧۸)

الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا : هر نره ده اولورسانز اولونوز ، أؤلم سزه يتيشر ، ولوكى يوكسك و مستحكم قله لرده داخى بولونسانز ( أؤلم ينه كليب سزى بولور ) . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen-:  “Her nerede olursanız olunuz, ölüm size yetişir, velev ki yüksek ve müstahkem kalelerde dahi bulunsanız (ölüm yine gelip sizi bulur).”

(Nisâ Sûresi, âyet 78)

Hicrî:  29   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR

 

Abdullâh bin Mesûd radıyallâhü anh’in talebelerinden Rebî‘ bin Huseym rahmetullâhi aleyh derdi ki:

Ölüm meleğinin geldiği şu üç kimsenin hâline hayret ediyorum:

1- Sapasağlam surlar ardında kendisine ulaşılamayan bir padişah ki ölüm meleği gelip onun canını alıverir. O, mülkünü, arkasında terk edip gider, hiçbir kale onu koruyamaz.

2- Yol kenarına atılmış, insanların kendisini beğenmeyip yanına yaklaşmadığı, hiçbir malı olmayan miskin bir kimse ki ölüm meleği onu beğenmezlik etmez, canını alıverir.

3- İnsanların her türlü hastalığını tedavi eden pek mahâretli bir tabip ki onun canını da alıverir, tabipliği arkasında kalır, onu kurtaramaz.

Rebî‘ Hazretlerinin bu üç kimsenin hâlinden ibret alınmasını tavsiye etmesi şundandır:

Ölüm meleği, her canlıyı gözetler. Padişah, mülkünün idaresiyle meşgul olduğundan; fakir ise açlık, darlık vesair fakirlik hâlleriyle uğraştığından; tabip de hastalıkların teşhisi, tedavisi vesair şeylerle uğraşmaktan dolayı ölüm meleğinden gafildirler. Ölüm meleği ansızın gelip canlarını alıverir; ilaçları, malları, servetleri kendilerini kurtaramaz.

Şu dünyada bulunan kimse; bolluk veya darlık, sıhhat veya hastalık gibi hâllerde bulunabilir. Hangi hâlde yaşarsa yaşasın, nihayetinde muhakkak ölüp âhirete gidecektir. Öyleyse insan, âhirete faydası olacak şeylerle meşgul olmalıdır. Nitekim Âd, Semûd ve diğer geçmiş ümmetlerin vadesi doldu, geriye, işledikleri günahları sebebiyle nasıl helâk olduklarının haberi kaldı. Onlar gibi bütün vakitleri sırf dünya nimetleriyle zevklenmek için harcamamalı, vakti, asıl gideceğimiz yer olan âhirete hazırlık için kullanmalıdır.

Hicrî:   29  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder