قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ وَرَاء ظَهْرِهِ فَسَوْفَ يَدْعُو ثُبُورًا وَيَصْلَى سَعِيرًا (سورة الانشقاق ٩-٧ )
الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا : او وقت كيمين كتابى ( عمل دفترى ) صاغ ألنه ورلمش اولورسه آرتق او ، قولاى بر حساب إيله حسابه جكيله جك و أهلنه سونجلى اولرق دونه جكدر . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen-: “O vakit kimin kitabı (amel defteri) sağ eline verilmiş olursa artık o, kolay bir hesap ile hesaba çekilecek ve ehline sevinçli olarak dönecektir.”
(İnşikâk Sûresi, âyet 7-9)
Hicrî: 08 Cemâziyelâhir 1445 Fazilet Takvim
ÂHİRET MÜKÂFATLARI DÜNYADA KAZANILIR
Hâkka Sûresi’nin 24. âyet-i kerîmesi, amel defteri sağ taraflarından verilip Cennet’e girecek olan zâtların dünyadaki amellerinin âhiretteki mükâfatını beyan buyurmaktadır. Şöyle tefsir edilmiştir:
Ey Cennet’e girmiş olan kullarım! Bu Cennetlerde afiyetle güzel, leziz şeylerden yiyin ve için. Bütün bu nimetler, size, geçmiş günlerde dünya âleminde peşin takdim etmiş olduğunuz şeylerin, güzel amellerin ve itaatin mükâfatı olarak Allah tarafından ihsan buyurulmuştur. Takdim ettiklerinize karşılık, içinize sine sine, istediğiniz kadar âfiyetle yiyin için.
Bu hitap, kurtuluşa eren zâtlara Allah tarafından ne büyük bir iltifattır. Cenâb-ı Hak, cümlemize nasip buyursun.
Burada, “Peşin takdim ettikleriniz.” buyurulmakla karşılığını veresiye olarak önceden vermeye, para peşin mal veresiye olmak üzere yapılan bir alışverişe, daha doğrusu veriş-alışa benzetilmiştir. Hem bu manaya hem “Ve Allâh’a güzel borç verenler” meâlindeki, Hadîd Sûresi’nin 18. âyet-i kerîmesinin manasına işaret buyurulmuştur. Bu ise darlık zamanında yapılamaz. Çünkü darda kalmış kimsenin veresiye (borç) veya hediye vermeye hâli olamayacağı gibi bunu yapmaya vakti de yoktur. Onun için buyuruluyor ki; geçmiş günlerde yahut bugün; derdin bulunmadığı, hâlin müsait, başların sağ ve sâlim olduğu günlerde salih ameller yapın. Bu günler, ölümden veya bir hastalıktan ve belâdan evvelki fırsat günleridir. Bunun da en güzeli, gençlik zamanıdır. Bu fırsatı kaçırmayın.
Bu fırsat günlerini boşuna geçirenler, sonu gelmez hevâlarına sarf edenler veya yaptıkları amelleri zâyi edenler ise o gün çok pişman olacaklardır. Çünkü nice kimseler çalışır, hayır denebilecek şeyler de yaparlar amma, Hak için, Allah için değil de insanlara riyâ için yaptıklarından dolayı ecirleri, nihayet insanlardan alabildikleriyle kalır. Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda ise pişmanlık ve mahrumiyetten başka kendilerine bir şey kalmaz. Bütün o Hâkka (kıyamet), onların başında patlar.
Hicrî: 08 Cemâziyelâhir 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder