13 Aralık 2023 Çarşamba

NİYETİN EHEMMİYETİ


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : : إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتْ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : عمللر ( يك قيمتى ثوابى ) آنجق نيتلره كوره در . هركسيك نيت أتديكى نه إيسه ألينه كجه جك اولان آنجق اودور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Ameller(in kıymeti, sevabı) ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  30   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

NİYETİN EHEMMİYETİ

 

İmâm-ı Rabbânî kuddise sirruh Hazretleri buyurdular:

Yemek yemekten maksat, nefsi nasiplendirmek olmamalı, aksine, ibadet yapmaya güç ve kuvvet kazanmak olmalıdır. Başlangıçta bu niyete muvaffak olmak kolay olmasa bile, kendini buna zorlamak, bu niyeti elde etmek için Allâhü Teâlâ’ya yalvarmak lâzımdır.

Elbise giymekte niyet, Allâh’ın emrini yerine getirmek, ibadet ve namazı kılabilmek için örtünmek olmalıdır. Zira A‘raf Sûresi’nin 31. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “Ey âdemoğlu! Her mescit yanında ziynetinizi tutunuz (yani gerek tavaf ve gerek namazda elbisenizi üzerinize alınız, en güzel hâl ve kıyafette bulununuz)...” buyrulmuştur.

Güzel ve temiz elbiseler giymekten maksat, insanlara gösteriş olmamalıdır. Zira bu (gösteriş için giyinmek), menolunmuştur; yasaklanmıştır.

Bütün hâl ve hareketlerde, Allâhü Teâlâ’nın rızasını gözetmeli ve İslâm dininin icaplarıyla bedeni ve kalbi ile amel etmeye gayret etmelidir. İşte böyle yapıldığı takdirde insan, zâhiriyle (bedeniyle) ve bâtını ile (kalbiyle), Allâhü Teâlâ’ya yönelmiş, Allâhü Teâlâ’yı zikretmiş olur.

Meselâ, başından sonuna kadar tamamen gaflet olan uykuyu, ibadetlerinde tembellikten kurtulmak ve ibadetlerini daha uyanık olarak edâ etmek niyetiyle uyuyan kimse, sanki bir ibadet hâlinde gibidir. Çünkü o kimsenin niyeti, ibadetleri daha iyi edâ etmektir.

(Mektûbât- ı İmâm-ı Rabbânî, Fazilet Neşriyat, c. 3, m. 17)

 

CEMÂZİYELÂHİR İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1445 yılı Cemâziyelâhir ayı ictimâı 13 Aralık  günü Türkiye saati ile 02.32’dedir.

Ru’yet ise 13 Aralık Türkiye saati ile 14.42’dedir.

Hilâl ilk olarak Avustralya Kıtası’nın batısından ve Afrika Kıtası’nın güneyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.

Hicrî:   30  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder