11 Aralık 2023 Pazartesi

CENNET’TEN BİR PINAR, GARS KUYUSU


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اَلشِّتَاءُ رَبيعُ الْمُؤْمِنِ قَصُرَ نَهَارُهُ فَصَامَ وَطَالَ لَيْلُهُ فَقَامَ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قش موسمى ، مؤمنين باحاريدر . كوندوزلرى قصه اولور ، كجلرى اوزون اولور ، ( تهجد و ذكرله ) إحيا أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kış mevsimi, müminin baharıdır. Gündüzleri kısa olur, oruç tutar; geceleri uzun olur, (teheccüd ve zikirle) ihyâ eder.”

(Beyhakî, Şuabu’l-Îmân)

Hicrî:  28   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

CENNET’TEN BİR PINAR, GARS KUYUSU

 

Gars Kuyusu, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in (s.a.v.) uğradığı, abdest alıp su içtiği ve hakkında dua ettiği bir kuyudur. Peygamber Efendimizin (s.a.v.), Medine-i Münevvere’yi teşrîflerinde, kendilerine ikram edilen ilk su, Gars Kuyusu’nun suyudur. İçimindeki yumuşaklık ve tadının güzel olması sebebiyle Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Bu, ne kadar güzel bir sudur.” ifadeleriyle iltifat buyurmuşlardır. Medine-i Münevvere’de ikamet ettiği müddetçe Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), hem içmek hem de sair işlerinde kullanmak için bu sudan istifade ederlerdi.

Nebiyy-i Muhterem (s.a.v.) Efendimiz, vefatlarından kısa bir müddet önce, Hazret-i Ali’ye (k.v.): “Vefat ettiğim zaman Gars Kuyusu’ndan aldığın 7 kırba suyla beni gasledersin.” diye vasiyet buyurmuşlardır.

Gars Kuyusu, Kuba Mescidi’nin 1500 metre kuzeydoğusunda ve Şifâ Vadisi diye bilinen mevkide yer alır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Kuba’yı her teşriflerinde Gars Kuyusu’na uğrar, suyundan içer ve “Gars, Cennet pınarlarından bir pınardır.” buyururlardı.

Saîd bin Abdurrahman Hazretleri şöyle rivâyet etti: “Bir gün arkadaşlarımızla birlikte bahçemizde oturuyorduk. O sırada Enes bin Mâlik (r.a.) geldi. Bize seslenerek, ‘O meşhur kuyunuz nerededir?’ diye sordu. Biz kendisini alıp Gars Kuyusu’na götürdük. Bize kuyunun başında şunu anlattı: ‘Resûlullah Efendimiz ile bir gece vakti bu kuyuya gelmiştik. Karanlıktan dolayı bir şey seçilmiyordu. Birileri, su çekip Peygamber Efendimize (s.a.v.) bir kova su verdi. Resûlullah Efendimiz bununla abdest aldı. Dua buyurarak, artan suyu tekrar bu kuyuya döktü.’ Sultânü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Efendimiz, Gars Kuyusu hakkında, ‘Ne güzel kuyudur, Gars Kuyusu! O, Cennet kaynaklarındandır! Onun suyu da suların en tatlısıdır.’ buyurmuşlardır.” (Yedikıta Dergisi)

Hicrî:   28  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder