5 Aralık 2023 Salı

FİRDEVS CENNETİ


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ وَمَن يَتَوَلَّ يُعَذِّبْهُ عَذَابًا أَلِيمًا . (سورة الفتح ‘ ١٧)

الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا : كيم اللهه و رسولنه إطاعت أدرسه ( الله تعالى ) اونى ، آلطندان عرمقلر آقان جنتلره قويار و هر كيم ده يوز جويريرسه اونه ده أليم بر عذاب ايله عذاب أدر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen-:  “Kim Allâh’a ve Resûlüne itaat ederse (Allâhü Teâlâ) onu, altından ırmaklar akan cennetlere koyar ve her kim de yüz çevirirse ona da elîm bir azâp ile azâp eder.”

(Fetih Sûresi, âyet 17)

Hicrî:  22   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

FİRDEVS CENNETİ

 

Kehf Sûresi’nin 107 ve 108. âyet-i kerîmelerinde, -meâlen- “İman edip sâlih ameller işleyen kimselere gelince; Onlar için Firdevs Cennetleri elbetteki, bir konak (mesken) olmuştur. Orada ebediyen kalıcıdırlar. Oradan ayrılmak istemezler.” buyurulmaktadır.

Bu mübarek âyet-i kerîmeler, küfür ve şirkten kaçınarak İslâmiyetle müşerref olan, iman ve imanlarının kemâline şehadet eden namaz gibi, oruç gibi farzları, ahlâkî vazifeleri güzelce îfâya çalışan sâlih amel erbabını Cennetler ile müjdeliyor. O zatlar, Cennetlerin en yükseği olan ve üstünde Arş-ı A‘lâ bulunan Firdevs adındaki Cennet’in yüksek makamlarına; bostanlarına, bağlarına, bahçelerine nâil olacaklardır.

Ebû Hüreyre radıyallahü anh’ten rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte buyuruluyor ki: “Allâhü Teâlâ’dan bir şey isteyeceğiniz zaman ondan Firdevs’i isteyiniz. Çünkü o, Cennet’in ortasıdır, âlâsıdır, onun üstünde de Rahmân’ın Arş’ı vardır. Cennetlerin suyu, Firdevs’ten akar.”

Ka’bü’l-Ahbâr Hazretleri de demiştir ki: “İyiliği emreden ve kötülükten sakındıran müminler, Firdevs Cennetlerinde bulunacaklardır.”

Artık o Firdevs Cennetlerine nâil olanlar orada ebedî bir halde ikamet edip mesut bir şekilde yaşayacaklardır. Orası o kadar latif, neşe vericidir ki, artık ondan ayrılıp daha başka bir makama intikal etmeyi tasavvur bile etmezler.

Ubâde bin Sâmit radıyallâhü anh, Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizden şu meâlde bir hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir:

Cennet’te yüz derece vardır, her iki derecenin arasındaki mesafe, gök ile yer arasındaki mesafe gibidir. Firdevs ise derece itibarıyla Cennetlerin en yükseğidir, onun üzerinde de Arş-ı A‘lâ vardır. Artık Allâhü Teâlâ’dan bir şey dileyeceğiniz vakit, Firdevs’i dileyiniz.”

Cenâb-ı Hak, cümlemize nasip buyursun. Âmîn...

Hicrî:   22  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder