15 Aralık 2023 Cuma

ABBÂSÎ HALİFESİ HARUN REŞİD -2


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : : إِنَّ اللهَ تَعَالَى يُحِبُّ أَنْ تَعْدِلُوا بَيْنَ أَوْلَادِكُمْ حَتَّى فيِ الْقُبَلِ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق الله تعالى ، جوجقلرينز آراسنده هر حصوصده عدالتلى اولمانزى إستر ، حتى اونلرى أؤبمكده بله . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Muhakkak Allâhü Teâlâ, çocuklarınız arasında her husûsta adaletli olmanızı ister, hattâ onları öpmekte bile.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  02   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

ABBÂSÎ HALİFESİ HARUN REŞİD -2

 

Halife Harun Reşid, âbidliği ve zâhidliği ile tanınırdı. Hasta olduğu günler hariç her gün 100 rekât nafile namaz kıldığı kaydedilmektedir. Beş vakit namazı, vaktinde ve cemaatle edâ ederdi. Sabah namazı için erkenden kalkıp hazırlanırdı. Dînî vecîbeleri yerine getirmek husûsunda çok hassas davranır, bilhâssa zekâtını eksiksiz vermeye dikkat ederdi.

Harun Reşid’in mühründe “el-Azametü ve’l-kudretü lillâh” (Azamet ve kudret, Allâh’ındır) yazılıydı. Bir rivayete göre ise “Kün minallâhi alâ hazer” (Allah’tan dâima kork) ibaresi yer alıyordu.

Halife Harun Reşid, mütevazı bir insandı ve bilhâssa âlimlere çok hürmet ederdi. Derslerine katıldığı hocası Muhammed bin Hâzim’in ellerine su dökmüştür. Ağabeyi Mûsâ el-Hâdî’nin halifeliği sırasında birlikte otururlarken onun kibirli bir şekilde konuşması üzerine, Harun Reşid onu şöyle ikaz etmiştir: “Ey Mûsâ! Eğer büyüklenirsen küçültülürsün, mütevazı (alçak gönüllü) olursan yüceltilirsin, zulmedersen yardımsız kalırsın, insaflı olursan kurtuluşa erersin.”

 

TAVUK ETİ

 

Tavuk etinde, çinko, kalsiyum, fosfor, A ve B vitaminleri ve selenyum mineralleri vardır. Tavuk eti, kemik gelişimi için çok mühimdir. Kemiklerin direncini artırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Proteinler bakımından zengin olan tavuk etinde yağ oranı, kırmızı ete göre oldukça düşüktür. Beyaz etin kırmızı ete göre enerji oranı az, fakat protein oranı yüksektir. Doymuş yağ oranı düşük olduğu için kolesterole de sebep olmaz. Protein bakımından zengin olması sebebiyle insan vücudu için gerekli proteinin alınmasında yardımcı olur.

Tavuk etinin faydalarından istifade etmek için hormonsuz, tabiî yemlerle yetiştirilmiş tavuklar tercih edilmeli; besmele ile elektroşoksuz helâl kesim yapılan, kuru yolum usûlüyle temizlenen tavuklar alınmalıdır.

Tavuk eti, çabuk bozulan bir gıda olduğundan gerekli sıhhî şartlarda muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir.

Hicrî:   02  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder