7 Ekim 2023 Cumartesi

DÜNYA FÂNÎ ÂHİRET BÂKÎDİR


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : اَلَّذ۪ينَ يَسْتَحِبُّونَ الْحَيٰوةَ الدُّنْيَا عَلَى الْاٰخِرَةِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَب۪يلِ اللّٰهِ وَيَبْغُونَهَا عِوَجًا اُولٰٓئِكَ ف۪ي ضَلَالٍ بَع۪يدٍ. (سورة ابراهيم، ۳)

الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا :  اونلر ( او كافرلر ) أؤيله كمسلردركى ، دنيا حياطنى سور ، ( دنيايى ) آخرت حياطى أؤزرينه ترجيح أدرلر . ( لإنسانلرى و بربرلرينى ) اللهيك يولندان من أدرلر و أكرى يوله جورمك إسترلر . إشده اونلر ، ( حقدان ) جوق اوزاق بر صابقلق إيجنده درلر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  ... “Onlar (o kâfirler) öyle kimselerdir ki, dünya hayatını sever, (dünyayı) âhiret hayatı üzerine tercih ederler. (İnsanları ve birbirlerini) Allâh’ın yolundan menederler ve eğri yola çevirmek isterler. İşte onlar, (haktan) çok uzak bir sapıklık içindedirler.”

(İbrâhîm Sûresi, âyet 3)

Hicrî:  21  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

 

DÜNYA FÂNÎ ÂHİRET BÂKÎDİR

 

Bir mümin, dünyada birtakım kederlere, sıkıntılara maruz kalsa da bunların geçici ve bir hikmetten dolayı olduğunu düşünerek ümitsizliğe düşmemeli, kedere kapılmamalıdır. Asıl uhrevî saadeti temin edecek sebeplere sarılmalı, onunla gönlü ferah olarak yaşamalıdır. Yoksa dünya da, dünya varlığı da fânîdir.

Dünya bir kimse için dâimî bulunsaydı, her hâlde Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, dünyada ebedî olarak kalırdı. Artık, ona bâkî olmayan bir dünya, başkaları için hiç bâkî, dâim olur mu? Bu sebeple insanlar, âhiret hayatlarını güzelce temin edebilmek için dünyada üzerlerine düşen kulluk vazifelerini yapıp, ebediyet âleminde, dâimî olan İlâhî nimetlere nâil olabilmek için gayret göstermeli, günlerini beyhûde yere zâyi etmemelidirler.

Mükâfat ve cezaların tamamıyla ve kemâliyle görüleceği yer, âhirettir. Bazı insanlar daha dünyada iken bazı amellerinin bir kısım mükâfat veya cezasını görürler. Fakat bunlar muvakkattir, fânîdir, kâfî değildir. Çok kere de insanlar, amellerinin karşılığını dünyada görmezler. Meselâ; Bir şehit, hayatını feda eder ve bunun mükâfatını dünyadayken bizzât görmez. Bir cani de meçhul kalarak yaptığı cinayetin cezasını dünyada görmeyebilir. Fakat asıl mükâfat ve ceza, âhiret âlemindedir ki orada, herkes lâyık olduğu mükâfat ve cezaya kavuşacaktır. Nitekim ölüp gidenler mezarlarında da bir nevi mükâfat veya ceza görecektir. Kabir, kendileri için ya Cennet bahçelerinden bir bahçe veya Cehennem çukurlarından bir çukur olacaktır. Fakat bunlar da muvakkattir. Ceza ve mükâfatın tamamıyla tecellisi, kıyamet gününden itibaren başlayacaktır.

Bu sebeple dünyevî üzüntülere katlanıp asıl ebedî hayat âlemindeki hakîkî selâmet ve saadeti temine çalışmalı, onunla teselli bulup vicdan huzuru içinde bulunulmalıdır.

Gam değildir gide dünya, kala din

Gam odur ki, kala dünya, gide din

Hicrî:   21  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder