17 Ekim 2023 Salı

İLME HİZMETİN MÜKÂFATI


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلُّ وَكَفَى بِالْمَرْءِ شَرًّا أَنْ يَتَسَخَّطَ مَا قُرِّبَ إِلَيْهِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  سركه ، نه كوزل قاطقدر . كندسنه إكرام اولونان شئ بكنمه مسى ، كشيه كوتولك اولرق يتر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Sirke, ne güzel katıktır. Kendisine ikram olunan şeyi beğenmemesi, kişiye kötülük olarak yeter.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  02  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

İLME HİZMETİN MÜKÂFATI

 

İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretleri, hocası Hammâd’dan, İbrahim Nehaî Hazretlerinin şöyle söylediğini rivayet etmiştir:

Bana şöyle ulaştı: Kıyamet günü bir adamın sevapları bir kefeye, günahları da bir kefeye konulur. Lâkin sevap kefesi (hafif geldiği için) yukarıya kalkar. Adam, bu hâlin neticesinin Cehennem olacağını zannederek ümitsizliğe düşer. Fakat o sırada bulut gibi bir şey gelerek sevaplarının olduğu kefeye iner ve artık sevap kefesi ağır gelir, günah kefesi daha hafif kalarak yukarı kalkar. O adama, ‘Amellerin içerisinden böyle bir şeyi biliyor musun?’ diye sorulur. O da ‘Bilmiyorum.’ der.

Bunun üzerine, ‘Bu, senin insanlara öğrettiğin ve onların da hayırlı ameller işledikleri ilminin sevabıdır.’ denilir.”

İmâm Ebû Yûsuf rahimehullâh, bir defasında şiddetli bir hastalığa yakalanmıştı. Herkes, onun bu hastalık sebebiyle artık vefat edeceğini söylemeye başladı.

İmâm-ı Âzam Hazretleri, onu ziyaret edip dua ettikten sonra, “Onun daha ömrü var, vefat etmez.” buyurdu. Bunu nereden bildikleri sorulunca; “Muhakkak o, Allâh’ın dinine hizmet etti. Semeresini dünyada görmeden ölmez.” buyurdu. Nitekim dediği gibi oldu. Ebû Yûsuf rahimehullâh, refah içerisinde uzun bir ömür sürdü.

 

MUTFAĞIMIZ: FIRINDA LEVREK

 

Malzemeler: 3 adet levrek, 1’er adet limon ve soğan, 3 adet patates, 5-6 tane çeri domates, 5-6 diş sarımsak, 3 tane defne yaprağı, 3 tatlı kaşığı tereyağı. Sos için: 1 adet limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı, 3 diş rendelenmiş sarımsak, kırmızı toz biber, pul biber, karabiber ve tuz.

Yapılışı: Balıklar temizlenir, yıkanır ve suyunun süzülmesi için süzgece alınır. Patatesler ve soğanlar soyulur, halka halka doğranır, domatesler ikiye bölünür. Tepsiye dizilir. Balıklar da üzerine dizilir. Balıkların üzerine çizikler atılıp balıkların içine sarımsak, tereyağı ve defne yaprağı konulur. Çiziklere de limon dilimleri konulur. Sos malzemeleri harmanlanıp balığın içine ve dışına bolca sürülür. Kalırsa patates ve soğanın üzerine de gezdirilir. 200 derece önceden ısınmış fırında yarım saat kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hicrî:   02  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder