15 Ekim 2023 Pazar

DÖRT KISIM GÜNAHKÂR -2


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إِيَّاكُمْ وَمُحَقَّرَاتِ الذُّنُوبِ فَإِنَّهُنَّ يَجْتَمِعْنَ عَلَى الرَّجُلِ حَتَّى يُهْلِكْنَهُ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كونحلرى كوجك كورمكدن صاقننز . زيرى اونلر ، كشنين عليهنه طوبلانب ( بيور ده ) اونى هلاك أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Günahları küçük görmekten sakınınız. Zira onlar, kişinin aleyhine toplanıp (büyür de) onu helâk eder.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  30  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

DÖRT KISIM GÜNAHKÂR -2

 

Günah işleyip de kendileri için mağfiret umulmayanların birincisi; işledikleri fiilin günah olduğunu bildikleri hâlde onu yapmakta ısrar eden ve bu fiilden dolayı Allâhü Teâlâ’ya tevbe etmeyen kimselerdir. Hz. Allah, bu gibi kimselerin günahlarını, onlar tevbe ve istiğfar edinceye kadar affetmez.

Kendileri için mağfiret umulmayanların ikincisi; kötü ameli, kendilerine süslenmiş olarak güzel gösterilen ve günah işlerken kendilerini hayır işliyor zanneden kimselerdir. Onlar, kendilerini bile bile helâke sevk etmişlerdir. Bu kimseler hakkında Fâtır Sûresi’nin 8. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “Ya kötü ameli, kendisine süslenip de onu güzel gören kimse de mi? (O hiç, Allâh’ın hidâyet verdiği iyi kimseler gibi olabilir mi?) Şüphesiz Allah dilediğini şaşırtır, dilediğine de hidâyet verir …” buyurulmuştur.

Bu âyet-i kerîme şöyle tefsir edilmiştir: Kendisine kötü ameli süslenmiş, hırsı şehvetle allanmış pullanmış, hem zevkine hem menfaatine uygun, sonu iyi gelecek gibi hoş gösterilmiş de o da onu güzel görmüş. Hevâsı aklına galip gelmiş, şehvetinin sarhoşluğu gözünü, gönlünü bürümüş… Bâtılı hak, kötüyü iyi, fenalığı güzel görür olmuştur.

İşte dünya hayatında mağrur olan kimseler bu hâle geleceği gibi “Nasıl olsa, Allah affeder” diye günahta ısrar eden kimseler de bu hâle gelir.”

 

REBÎULÂHİR AYI

 

Yarın idrâk edeceğimiz Rebîulâhir ayı, kamerî ayların dördüncüsüdür. Hayırlı ömür, düşmana galebe ve kötü ölümden muhâfaza için, bu ay müddetince sabah-akşam üçer kere şu duâ okunmalıdır:

Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ılmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-arş.” (Duâ ve İbâdetler, Fazîlet Neş.)

 

REBÎULÂHİR AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Rebîulâhir ayı ictimâı, 14 Ekim Türkiye saati ile 20.55’tedir. Ru’yet ise 15 Ekim Türkiye saati ile 13.42’dedir. Hilâl ilk olarak Avustralya Kıtası’nın batısından itibaren görülmeye başlayacaktır. 16 Ekim Rebîulâhir ayının 1. günüdür.

Hicrî:   30  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder