25 Ekim 2023 Çarşamba

Ashâb-ı Bedir: SÜHEYL BİN BEYZÂ (R.A.)


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : مَا تَرَكَ قَوْمٌ الْجِهَادَ فِى سَبِيلِ اللهِ إِلَّا ضَرَبَهُمُ اللهُ بِذُلٍّ. (جامع الاحاديث)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر قوم ، الله تعالى يولنده جهادى ترك أتديكى زمان ، محقق الله تعالى ، اونلرى زليل قلار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Bir kavim, Allâhü Teâlâ yolunda cihâdı terk ettiği zaman, muhakkak Allâhü Teâlâ, onları zelil kılar.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:  10  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

Ashâb-ı Bedir: SÜHEYL BİN BEYZÂ (R.A.)

 

Muhâcirlerden ve Benî Hâris bin Fihr kabilesindendir. Babasının ismi Vehb, validesinin ismi Beyzâ olup validesine nisbetle İbnü’l-Beyzâ diye meşhur olmuştur.

Hazret-i Süheyl (r.a.), ilk Müslümanlardandır. İlk olarak Habeşistan’a hicret etmiş; sonra dîn-i mübîn-i İslâm’a davet açıkça yapılmaya başlandığında Mekke-i Mükerreme’ye dönerek Resûlullâh’ın (s.a.v.) maiyetinde bulunmuştur. Sonra Medîne-i Münevvere’ye de hicret etmiştir.

34 yaşındayken Bedir Gazâsı’nda bulunmuş, Uhud, Hendek ve diğer gazâlarda, Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) maiyetinde yer almıştır.

Kardeşi Sehl anlattı: Peygamber Efendimizle birlikte bir seferde (Tebûk Gazâsı’nda) idik. Süheyl, Peygamber Efendimizin devesinin ardınca gidiyordu. Bir aralık, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Yâ Süheyl bin Beyzâ!” buyurdular, Süheyl, “Lebbeyk (Buyurun yâ Resûlallâh)!” diye cevap verdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sesini yükselterek tekrar, “Yâ Süheyl bin Beyzâ!” buyurdular. Bu, üç defa tekrar etti, her seferinde Süheyl (r.a.) cevap veriyordu. Nihayet Ashâb-ı Kirâm, Peygamber Efendimizin bir şey söylemek arzu ettiklerini anladılar. Hemen halka hâlinde bir araya toplandılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Kim şirk koşmaksızın Allâhü Teâlâ’nın vahdâniyetine, birliğine şehâdet ederse, Allâh, onu Cehennem’e haram kılar.”

Bir gün Kuba’da, Amr bin Avf oğullarından bazı kimseler arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.), onların arasını düzeltmek için Ashâbından bazı zâtlarla gitmişlerdi ki yanlarında Übey bin Ka’b ile Süheyl bin Beyzâ Hazretleri de vardı.

Hazret-i Süheyl, Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizin hâl-i hayatlarında iken Hicret’in 9. senesinde, Mescid-i Nebevî’nin içinde vefat etmiştir. Enes bin Mâlik (r.a.) buyurmuştur ki: “Ashâb-ı Kirâm’ın yaşça en büyükleri, Ebûbekr-i Sıddîk Hazretleri ve Süheyl Hazretleri’ydi.”

Hicrî:   10  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder