20 Ekim 2023 Cuma

AĞAÇ DİKMENİN FAZİLETİ


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلُّ وَكَفَى بِالْمَرْءِ شَرًّا أَنْ يَتَسَخَّطَ مَا قُرِّبَ إِلَيْهِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  هجبر مسلمان يوقدركى بر آغاج دكسين ، ياحود أكين أكسين و محسولندن قش ويا إنسان و ياحود حيوان يسيك ده كندسى ( ثوابندان ) إستفاده أتمش اولماسيك ! ( ألبتده او مسلمانه أكتكيله ، دكديكى إيله صدقه ثوابى وريلر . ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Hiçbir Müslüman yoktur ki bir ağaç diksin, yahut ekin eksin ve mahsûlünden kuş veya insan veyahut hayvan yesin de kendisi (sevabından) istifâde etmiş olmasın! (Elbette o Müslümana ektiğiyle, diktiğiyle sadaka sevabı verilir.)”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  05  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

AĞAÇ DİKMENİN FAZİLETİ

 

Bir memleketin sıhhat ve servetinin, terakkî ve saadetinin en başında o memleketin ziraati ve ağaçlandırılması gelir. Bu cihetle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ağaç dikmeyi ashâbına öğretmiş ve o derece ehemmiyet vermişlerdir ki:

Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse bırakmasın, muhakkak onu diksin.”

Ağaç diken her bir kimse için muhakkak, Allâhü Teâlâ, diktiği ağaçtan çıkan meyve kadar ecir ve sevap, takdîr ve ihsan buyurur.” buyurmuşlardır.

Bu mevzudaki birçok hadîs-i şerîften açıkça anlaşılan ziraatin, ağaç dikmenin, İslâm dininde fazileti ve müstesnâ bir kıymet ve ehemmiyeti bulunduğudur.

 

ATEŞ BÖCEĞİ

 

İki binden fazla türü olan ateş böcekleri, ılıman  iklimi olan ormanlarda yaşayan bir böcek türüdür.

Ateş böceklerinin karın bölümünün alt ucunda bulunan hücrelerde “lüsiferin” adlı bir madde salgılanır. “Lüsiferin” oksijenle temas edince ışık yayılır. Bu yanıp sönmeler, aynı zamanda, eşlerin birbiriyle haberleşmesini sağlar.

Ateş böceğinin yaydığı ışık, yavaş yavaş meydana gelen oksitlenme neticesinde, kimyasal enerjinin, ışığa dönüşmesi ile meydana gelir. Çıkan ışık tamamen soğuktur. Isı kaybı yoktur. Elektrik ampullerinde ise enerjinin yüzde onu ışık, yüzde doksanı ise ısı kaybıdır. Yapılan hesaplamalara göre, eğer bir ateş böceği, büyük bir sokak lambası kadar olsaydı, bütün bir mahalleyi gündüz gibi aydınlatabilirdi.

Tayland’da, geceleri nehir kıyısındaki “Ton Lampoo” ağaçlarını saran ateş böcekleri bir dakikada 120 defa parıldayıp söndüklerinden ortalık yarım saniye aralıklarla şimşek çakmış gibi aydınlanır. Jamaika’da ateş böcekleri o kadar parlak ve ışıklıdır ki, dallarda toplandıkları zaman beş yüz metre uzaktan, ağaçlar alevler içinde yanıyormuş hissini verir.

Hicrî:   05  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder