5 Ekim 2023 Perşembe

HER NEFİS ÖLÜMÜ TADICIDIR


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اِسْتَعِدَّ لِلْمَوْتِ قَبْلَ نُزُولِ الْمَوْتِ. (ك)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أؤلم كلمدن أؤنجه أؤلمه حظرلانين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Ölüm gelmeden önce ölüme hazırlan.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  20  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

HER NEFİS ÖLÜMÜ TADICIDIR

 

Âl-i İmrân Sûresi’nin 185. âyet-i kerîmesinde -meâlen-:

Her nefis, ölümü tadıcıdır. Ve şüphe yok, sizlere ecirleriniz kıyamet gününde ödenecektir. Artık kim ateşten uzaklaştırılır ve Cennet’e girdirilirse necat bulmuş (kurtulmuş) olur. Ve dünya hayatı ise bir aldatıcı metâdan başka (bir şey) değildir.” buyurulmaktadır. Bu âyet-i kerîme şöyle tefsir edilmiştir:

Her nefis; yaratılmış her hayat sahibi, melekler ve cinler de dahil ölümü tadıcıdır; ölüme mahkûmdurlar. Mukadder vakti gelince bu dünya hayatından mahrum kalacaklardır. Maamâfîh böyle ölenler, bir daha hayat bulmayacak değildirler. Mukadder vakti gelince bütün bu ölenler, Allâh’ın kudreti ile yeniden bir hayata nâil olarak ebedî bir âleme gitmiş olacaklardır.

Artık ey mükellef insanlar! Sizler de yeni bir hayat bulacaksınız ve şüphe yok, sizlere dünyada iken yapmış olduğunuz iyi ve kötü amellerinize ait ecirleriniz; mükâfat ve cezalarınız kıyamet gününde, o kabirlerinizden çıkıp mahşere sevkedildiğiniz günde tamamıyla ödenecektir.

Amelleriniz hayır ise karşılıkları da hayır olacaktır. Bilakis amelleriniz şer ise karşılıkları da hakkınızda şer olacaktır. Artık o kıyamet gününde kim ateşten uzaklaştırılır, Cehennem’e atılmasına İlâhî irade sâdır olmazsa ve kim bir ilâhî lütfa, Allâh’ın affına mazhar olarak Cennet’e girdirilirse ebedî selâmet ve saadete ermiş, uhrevî azâptan necât bulmuş (kurtulmuş) ve muradına ermiş, ilâhî tecellîlere kavuşmuş olur.

İşte insan böyle ebedî bir saadete nâiliyet için çalışmalı ve onu, en mühim bir gaye bilmelidir. Dünya hayatı ise yani, bu dünyadaki bütün servet ve zenginlik, makam ve mevki, cismanî zevkler, meşguliyetler, yiyip içmeler ise insanı mağrur eden bir aldatıcı, geçici metâdan başka bir şey değildir. Binâenaleyh, böyle geçici ve fânî şeylerden dolayı insan, büyük bir hüzün ve kedere kapılmamalıdır...

Hicrî:   20  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder