4 Ekim 2023 Çarşamba

İHLÂSIN TAHSÎLİ


 

قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: : أَخْلِصْ دِينَكَ يَكْفِكَ الْعَمَلُ الْقَلِيلُ. (ك)‏

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دينينى ( عبادت و طاعتلرينى ) إخلاصلى ياب . بويله يابارسان ، آز عمل بله صنه كافى كلير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Dinini (ibadet ve tâatlerini) ihlâslı yap. Böyle yaparsan, az amel bile sana kâfî gelir.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  18  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

İHLÂSIN TAHSÎLİ

 

Aziz Mahmud Hüdâyî Hazretleri buyurdu:

Bu âlem, uykuda görülen düş, insan ömrü de bir akarsu gibidir. Akıllı kişinin düşlere kanması; akan suya aldanması lâyık değildir. Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), “İnsanlar uykudadırlar, öldüklerinde uyanırlar.” buyurmuşlardır.

Allâhü Teâlâ, insanları bu cihana kendisini hakkıyla bilsinler ve ona ibadet etsinler diye gönderdi ve Zâriyât Sûresi’nin 56. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “Ben, cinleri ve insanları beni hakkıyla bilsinler ve ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” buyurdu. Öyle ise Allâhü Teâlâ’yı hakkıyla bilmek için çalışmalıdır. Bu da nefsi bilmekle ve nefsin hevâsını, kötü ahlâkını temizlemek suretiyle mümkündür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buna, “cihâd-ı ekber” demişlerdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Yâ Muâz! Allâhü Teâlâ’nın kulları üzerindeki hakkı nedir, bilir misin?” diye suâl ettiler.

Muâz (r.a.) “Allâh ve Resûlü en iyisini bilir.” diye cevap verdi. Resûlullah Efendimiz, “Allâhü Teâlâ’ya (ihlasla) ibadet ve kulluk edip hiçbir şeyi şirk koşmamaktır.” buyurdular. Sonra:

“-Bunu yaptıklarında- Allâhü Teâlâ’nın onlara mutlaka vereceği karşılık nedir, bilir misin?” diye suâl ettiler.

Muâz (r.a.) yine “Allâh ve Resûlü en iyisini bilir.” diye cevap verdi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Kullarına azâp etmemektir. İyi bil ki; ‘Eşhedü enlâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlühû’ şehâdetini kalbinden sıdk ve ihlâs ile söyleyen her kula muhakkak Allâhü Teâlâ, Cehennem ateşini haram kılar.”

Günahkâr Müslümanların Cehennem’de azâp olunmalarının sebebi ise gizli şirk, yani; riyâ ve gösteriştir. İşte bunu, daha hayatta iken temizlemek lâzımdır. Riyânın zıddı da ihlâstır. Resûl-i Ekrem Efendimiz, ümmetine bu manayı işaret ederek “Sıdk ve ihlâs ile” buyurdu. Sıdk ve ihlâsı elde etmenin yolu, ancak bir mürşid-i kâmile bağlanmak, onun terbiyesine girmekle olur.

Hicrî:   18  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder