13 Ekim 2023 Cuma

GÜNEŞ VE AY TUTULMASI


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أَخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قردشنين يوزونه تبسم أتمن ، سنيك إيجن بر صدقه در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kardeşinin yüzüne tebessüm etmen, senin için bir sadakadır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  28  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

GÜNEŞ VE AY TUTULMASI

 

Güneş Tutulması (Küsûf): Güneş, Ay ve Dünya’nın bir çizgide bulunup mahreklerinin (yörüngelerinin) belli bir açıya denk gelmesiyle Ay’ın, Güneş ışıklarını tamamen veya kısmen engelleyerek, gölgesinin Dünya üzerine düşmesine denir. Bu hâdise, Hicrî ayın başında olur.

Ay Tutulması (Husûf): Dünya’nın, Ay ile Güneş arasına girerek mahreklerinin (yörüngelerinin) belli bir açıya denk gelerek Dünya’nın gölgesinin, Ay’ın üzerini kısmen veya tamamen örtmesidir. Bu hâdise Ay, dolunay safhasında iken, Hicrî ayın 14 veya 15’inde meydana gelir.

Güneş ve Ay tutulmaları, Allâhü Teâlâ’nın kullarına ibret alametlerinden biridir. Bu sebeple Güneş ve Ay tutulduğunda insanlar, dua, tevbe ve istiğfar ederek, sadaka vererek ve namaz kılarak, Allâhü Teâlâ’ya sığınmalıdır.

Güneş tutulduğunda sünnet olan, cemaat ile kıyam, rükû ve secdeleri ziyadesiyle uzatarak iki rekat namaz kılmaktır. Her iki rekâtte de sûreler sessiz okunur. Güneş ve Ay tutulması namazlarından sonra Güneş ve Ay meydana çıkıncaya kadar, gücü yettiği kadar Allâhü Teâlâ’ya yalvarmalı, iltica etmelidir.

Korku ve afetlerde ise cemaatle değil de tek başına namaz kılınır. Şiddetli fırtına estiği zaman, ondan ve getireceği şerlerden Allâhü Teâlâ’ya sığınmalıdır. Gök gürlediği zaman, Allâhü Teâlâ’yı tesbîh etmelidir.

 

GÜNEŞ TUTULMASI

14 Ekim günü “Halkalı Güneş Tutulması” olacaktır.

Tutulmanın görüleceği yerler: Batı Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika Pasifik, Atlantik Okyanusu. Tutulmanın büyüklüğü: 0,952’dir.

Tutulmanın başlangıcı: 14 Ekim 18:04 (Türkiye Saati)

Tutulmanın ortası       : 14 Ekim 20:59                

Tutulmanın sonu         : 14 Ekim 23:55               

Hicrî:   28  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder