21 Ekim 2023 Cumartesi

FÂTİH SULTAN MEHMED HAN’IN KÜTÜPHANELERE VERDİĞİ EHEMMİYET


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ثَلَاثَةٌ يَسْتَغْفِرُ لَهُمُ السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ وَاللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالْمَلَائِكَةُ: اَلْعُلَمَاءُ وَالْمُتَعَلِّمُونَ وَالْأَسْخِيَاءُ. (جوامع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  شو أؤج كشيه كوكلر ، ير ، كجه ، كوندز و ملكلر إستغفار أدرلر : ( علميله عمل أدن ) عالملر ، علم أؤكرنن طلبلر و جومرتلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Şu üç kişiye gökler, yer, gece, gündüz ve melekler istiğfâr ederler: (İlmiyle amel eden) âlimler, ilim öğrenen talebeler ve cömertler.”

(Süyûtî, Cem’u’l-Cevâmi’)

Hicrî:  06  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

FÂTİH SULTAN MEHMED HAN’IN KÜTÜPHANELERE VERDİĞİ EHEMMİYET

 

Fâtih Sultan Mehmed Han’ın, çocukluğundan beri ilme muhabbeti; kitap ve kütüphaneye merakı vardı. Bu merak, kendisi büyüdükçe inkişâf etti. Babası Sultan İkinci Murad Han ve dedeleri Çelebi Sultan Mehmed ve Sultan Birinci Murad Han da kütüphane kurmuşlar ve âlimlerle beraber bulunmuşlardı.

Fâtih Sultan Mehmed Han’ın, kitap ve kütüphaneye karşı olan  arzusu hocaları Molla Gürânî ve Molla Hüsrev’in teşvikleriyle artmıştır. Şehzâdeliği ve saltanatı devresinde kendisine ait büyük bir kütüphane kurmuştu. Manisa’dan Edirne’ye, Edirne’den Eski Saray’a ve oradan da Yeni Saray’a (Topkapı Sarayı’na) nakledilen kitaplarının, ciltler dolusu olduğunu kaydedenler vardır.

İstanbul’un fethedilmesinden sonra da kitap yazılmasına ve onların tezhibine (süslenmesine) ehemmiyet vermiştir.

Fâtih Sultan Mehmed Han, kütüphanesinin gelişmesine çok ehemmiyet vermişti. Önce kitaplarının tanzîmi için kendi yaşında olan genç hocası Sinan Hoca Paşa’dan, kütüphanesine bir hâfız-ı kütüb (kütüphane vazifelisi) istemiştir. O da yetiştirdiği talebelerden genç ve değerli âlim Tokatlı Molla Lütfî’yi tavsiye etmiştir. İşte Fâtih Sultan Mehmed Han’ın muhafaza ettiği ve çok ehemmiyet verdiği kütüphanesinin ilk hâfız-ı kütübü bu zâttır. Fâtih Sultan Mehmed Han ile hocası Sinan Paşa ve Hâfız-ı Kütüb Molla Lütfî, bu kütüphanede sık sık ilmî müzakereler yaparlardı.

Kayıtlardan anlaşılıyor ki bu kütüphaneye farklı dillerde kitaplar da getirilmiştir. Hattâ getirilenler arasında Bizans’tan kalma kitaplar bile vardır. Bu kütüphanede bir eserin birkaç nüshasının bulunmasına da ehemmiyet verilmiştir. Nitekim kurduğu külliyenin câmiine ve Semâniye medreselerine verdiği kitaplar, buradan Molla Lütfî eliyle seçilerek, onun tetkikinden geçtikten sonra, kısım kısım kütüphanelere yollanmıştır.

(Osmanlı Tarihi, Çamlıca B. Y.)

Hicrî:   06  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder