9 Ağustos 2023 Çarşamba

DİNE SARILMAK, STRESİN ÇARESİDİR

06  /  08

قَالَ رَسُولُ اللهِ : لَا يَسْتَقِيمُ إِيمَانُ عَبْدٍ حَتَّى يَسْتَقِيمَ قَلْبُهُ وَلَا يَسْتَقِيمُ قَلْبُهُ حَتَّى يَسْتَقِيمَ لِسَانُهُ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قلبى دورست اولمادان ( قلبنده ، عبادتلره صاريلب كوناحلردان صاقنما عظيم وغيرتى اولمادان ) هجبر قلن إمانى ( وعملى ) دورست اولماز . ديلى دورست اولمادان ده قلبى دورست اولماز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kalbi dürüst olmadan (kalbinde, ibadetlere sarılıp günahlardan sakınma azim ve gayreti olmadan) hiçbir kulun imanı (ve ameli) dürüst olmaz. Dili dürüst olmadan da kalbi dürüst olmaz.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  19  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

DİNE SARILMAK, STRESİN ÇARESİDİR

 

Stres; insanın ruhunu rencide ederek bedeninde birtakım sıkıntılara sebep olan ruhî bir hastalıktır. Stres, çağımızın belki de en çok görülen hastalığıdır. Bundan kurtulmak için dünya ve âhiret hayatına iyi hazırlanmalı, daha sonra da tevekkül edilmelidir. Tevekkül, strese mâni olur. Tevekkül, biz Müslümanlar için bir zaaf değil, bir kuvvettir. Tevekkül, tembellik etmek değildir. Yani bir iş için yapılması icap eden şartlara başvurduktan sonra başa gelene rıza göstermektir.

Stresin tedavisindeki en mühim husûs, strese yol açan sebepleri uzaklaştırmaktır. Strese karşı dayanıklı olmak için, sabırlı olmak, müsamahakâr olmak, fazla alıngan olmamak, olur olmaz şeylere sinirlenmemek gerekir. Bütün bunları yapabilmeyi kendi kendine telkin etmek çok faydalıdır.

Dinine bağlı, abdest alıp namaz kılan ve İslâmiyet’in emirlerini yerine getiren maneviyatı yüksek kişilerin stresi daha az olur. Çünkü dinimiz, tevekkül etmeyi, sabırlı olmayı, iyi geçinmeyi, güler yüz göstermeyi, iyilik etmeyi, affetmeyi, kanaatkâr olmayı, âsî olmamayı kısacası güzel ahlâklı olmayı bildirerek stres yapmamanın yollarını göstermektedir.

Peygamberimiz (s.a.v.) hadîs-i şerîflerinde şöyle buyuruyorlar:

Kıyamet günü, müminin terazisinde (sevabı) güzel ahlâktan daha ağır hiçbir şey yoktur. Allâhü Teâlâ, çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseye buğzeder (ondan razı olmaz).”

Ben, haklı bile olsa münakaşayı terk eden için Cennet’in kenarında bir köşke kefilim. Şaka bile olsa yalan söylemeyen için Cennet’in ortasında bir köşke kefilim. Ahlâkı güzel olan için de Cennet’in en üst derecesinde bir köşke kefilim.”

Pehlivan, güreşte rakibini yenen değildir. Gerçek pehlivan, öfkelendiği zaman kendine (öfkesine) sahip olandır.”

Allâhü Teâlâ, dilini tutan kimsenin ayıplarını örter; öfkesine mâni olana azâp etmez; kendisine özrünü arz edenin özrünü kabul eder.”

Bu hadîs-i şerîfleri şiâr edinip Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellemin tavsiye ettiği güzel ahlâk ile ahlâklanmalıyız. Böylece stresten de korunmuş oluruz.

Hicrî:   19  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder