14 Ağustos 2023 Pazartesi

MÜHİM BİR TÂLİMÂTNÂME -1


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : : مَنْ وَلِيَ شَيْئًا مِنْ أَمْرِ الْمُسْلِمِينَ لَمْ يَنْظُرِ اللهُ فِي حَاجَتِهِ حَتَّى يَنْظُرَ فِي حَوَائِجِهِمْ. (طب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه مسلمانلريك إشلرندن بر شئ أؤستلنسه ، اونلاريك إحتياجلرينى نظره آلمادقجه ( اونلارى كوزلجه إداره أديب إشلرينى كورمكه جالشمادقجه ) الله تعالى ده او كمسنيك إحتياجنه نظر بيورماز ( الله ، يك لطف و ياردمندان محروم قالر ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse Müslümanların işlerinden bir şeyi üstlense, onların ihtiyaçlarını nazara almadıkça (onları güzelce idare edip işlerini görmeğe çalışmadıkça) Allâhü Teâlâ da o kimsenin ihtiyacına nazar buyurmaz (Allâh’ın lütuf ve yardımından mahrum kalır).”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  27  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

MÜHİM BİR TÂLİMÂTNÂME -1

 

Sultan Üçüncü Ahmed Han zamanında dört sene kadar sadrazamlık yapmış olan Şehit Ali Paşa’nın Tâlimâtnâmesi’nin bazı kısımları şöyledir:

Halkın hizmetinde bulunan kimseler dâima Allâhü Teâlâ’dan korkmalıdır. Doğru yoldan ayrılmayarak dinimizin hükümlerini yerine getirmeye ve adâletle hareket etmeye gayret göstermelidir.

Rabbimizin nihâyetsiz nimetlerine karşı dâima şükretmeli, musîbetlere sabır göstererek Allâhü Teâlâ’nın takdîrine razı olmalı ve tevekkülden yüz çevirmemelidir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile tevessül ederek bütün işlerini Allâhü Teâlâ’ya havale etmeli, devamlı tevbe ve istiğfârda bulunmalıdır.

Kişi, şu üç şey ile kendini hesaba çekmelidir:

Birincisi; Bugün kendisinden ne gibi bir hata sâdır oldu. İkincisi; Hayır olarak ne işledi. Üçüncüsü; Hayır işlemek imkânı varken hiç işleyemediği oldu mu?

Dâima Cenâb-ı Hakk’ın rızasını gözetmelidir.

Âhireti düşünmekten aslâ gafil olmamalıdır.

Dinimizin hükümlerini yerine getirme husûsunda zengin ile fakire, âlim ile cahile, uzak ile yakına, müsafir ile yerli halka; tamamına aynı gözle bakıp işlerini güzelce halletmelidir.

Kin ile kâr elde etmeyi düşünmemeli, küçük, zayıf bir karıncaya dahi kötü bir niyet ve düşünceyle muâmele etmemelidir.

Fakir ve miskinleri unutmayıp hâllerini araştırmayı üzerlerine vazife bilmeli, düşmanı bile olsa uğradığı musîbete sevinip de kimseyi kırmamalıdır.

Cimri olmayıp, cömert olmalı; öfkeli ve hiddetli olmayıp ölçülü ve hayırsever olmalıdır. Kimseye hased etmemeli, riyâdan kaçınmalı, kibir ve gururdan son derece uzak durmalı ve tevâzu sahibi olmaya gayret etmelidir. Muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıp kimsenin malına göz dikmemelidir.

(Devamı yarın)

Hicrî:   27  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder