21 Ağustos 2023 Pazartesi

EDEP


قَالَ رَسُولُ اللهِ : منْ رَبَّى صَغِيرًا حَتَّى يَقُولَ لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ لَمْ يُحَاسِبْهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ. ( طص )

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم كوجك جوجوغونى ، ’ لااله الاالله ‘ دينجيه قدار ( إسلامى بر تربيه إيله ) تربيه أدرسه الله تعالى اونى حسابه جكمز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim küçük çocuğunu, ‘Lâ ilâhe illallâh’ deyinceye kadar (İslâmî bir terbiye ile) terbiye ederse Allâhü Teâlâ onu hesaba çekmez.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr)

Hicrî:  05  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

EDEP

 

Edep, Allâhü Teâlâ’nın lütuf ve ihsânı olan insana mahsus güzîde bir ahlâktır. Edepten mahrumiyet, insan için en büyük felaket sayılır. İnsanı, rûhî buhran altında bırakan daha başka bir felaket düşünülemez.

Edepten mahrum olanlar, her ne kadar parlak bir aileye mensup olsalar dahi hiçbir kimsenin hürmetine, itibarına lâyık olamazlar. Bilakis güzel edep ve ahlâka sahip olan bir kimse velev ki en fenâ bir aile içerisinde bile yetişmiş olsa yine hürmete, itibara lâyık olur.

 

DENİZ VE OKYANUS SULARI NEDEN TUZLUDUR?

 

Güneş’ten gelen sıcaklık, deniz sathındaki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına sebep olurken çözünmüş iyonlar suda kalır. Bu sebeple zamanla deniz ve okyanus sularındaki tuz yoğunluğu artar. Okyanuslardaki ve deniz sularındaki tuzun diğer bir kaynağı, su altındaki volkanlardır.

Ekvator çevresindeki denizler ve okyanuslar, sıcaklıklardan dolayı çok tuzludur. Fakat kutuplara doğru gidildikçe buzulların erimesi ve soğuk hava ile tuzluluk miktarı azalır. Buralarda Güneş ışıkları meyilli geldiğinden sıcaklık az olup buharlaşma çok cüzî olduğundan sular, letâfeti üzere kalmıştır.

Suyu tuzlu olan denizlerin yoğunluğu daha fazla olduğundan çok yüklü gemileri de taşıyabilirler. Suyu tatlı olan kuzey ve güney denizlerindeki gemiler daha az yük taşırlar. Suyu tatlı olan denizlerin dalgaları, suyu tuzlu olan denizlerin dalgalarından büyüktür.

Dünya’nın, takriben yüzde 70’i suyla kaplıdır. Bu suyun takrîben yüzde 97’sini ise okyanuslar teşkil eder. Okyanuslar, milyarca ton tuz ihtiva eder. Tuzluluk oranı ise bölgeden bölgeye değişir. Deniz ve okyanusların umûmî olarak tuzluluk oranı, yüzde 3,5’tur. Ürdün sınırında yer alan Lut Gölü’nün tuzluluk oranıysa takrîben, yüzde 34’tür. Lut Gölü’nün tuzluluk oranı, deniz ve okyanuslarınkine göre 10 kat daha fazladır.

Hicrî:   05  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder