قَالَ رَسُولُ اللهِ ﷺ : : اَلْغُبَارُ فِي سَبِيلِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ إِسْفَارُ الْوُجُوهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (فيض)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله عز و جله يولنده ( خدمت أدنلريك أؤزرينه ) بولاشان طوزلار ، قيامت كونونده يوزلرنده نوردر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Allah Azze ve Celle yolunda (hizmet edenlerin üzerine) bulaşan tozlar, kıyamet gününde yüzlerinde nurdur.”
(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 26 Muharrem 1445 Fazilet Takvim
ŞEYH MUHAMMED NÛRU’L-BEDVÂNÎ (K.S.)
Silsile-i Sâdât’ın yirmi altıncı halkası olan Şeyh Muhammed Nûru’l-Bedvânî (k.s.) Hazretleri, seyyid olup zâhirî ve bâtınî ilimler husûsunda zamanının en büyük âlimi idi. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetine sımsıkı sarılmaya, onun âdâbı ve ahlâkıyla edeplenmeye, onun yolundan gitmeye çok ehemmiyet verirdi. Takvâ ve verâ sahibi bir zât idi.
Bir defasında helâya girerken önce sol ayağıyla girecekken yanlışlıkla, -sünnet olanın aksine- sağ ayağı ile girmişti. Bunun üzerine manevî hâlleri bağlanmıştı. Üç gün devam eden bu hâlden, Allâhü Teâlâ’ya çok tazarru ve yalvarma neticesinde tekrar eski hâline dönmüştür.
Bir gün bâtıl itikâdlı iki kişi, imtihan için Muhammed Bedvânî Hazretlerinin huzuruna gelip kendisine tâbi olmak istediklerini söylediler. Muhammed Bedvânî Hazretleri de “Önce bâtıl ve bozuk olan itikâdınızı düzeltin, sonra tâbi olmak arzusunda bulunun.” diyerek onların gizledikleri bu hâllerini kendilerine bildirdi.
Gelenlerden birisine hidayet nasip oldu, tevbe edip Muhammed Bedvânî Hazretlerinin mürîdi oldu. Diğeri de bozuk itikâdında ısrarla devam etti.
Muhammed Bedvânî Hazretleri çok merhametli idiler. Bir kişi, onun evinin yakınında afyon satmak için bir dükkân açmıştı. Muhammed Bedvânî Hazretleri mecliste bulunanlara, “Afyonun zulmeti, füyûzâtımızı mükedder etti; bulandırdı.” buyurdular. Bunu işitenler hemen kalkıp adamın dükkânını tahrip ettiler. Bu defa Muhammed Bedvânî Hazretleri, “Sizin böyle yapmanızdan dolayı daha fazla küdûrât; bulanıklık istilâ etti. Zira, bizim vasıtamızla o adama istemediğimiz bir şekilde muamele edildi.” buyurdular. Emirleri üzerine o kişi huzurlarına çağrıldı. Muhammed Bedvânî Hazretlerinin nazarı bereketiyle, o kişi yaptığı işten vazgeçip tevbe etti ve ihlâslı bir mürîdi oldu.
Muhammed Bedvânî Hazretleri, 11 Zilkâde 1135 (M. 1723) senesinde âhirete irtihâl ettiler. Kabr-i şerîfleri, Hindistan’ın Delhi şehrindedir. Kaddesellâhü esrârahüm.
(Silsile-i Sâdât-ı Nakşibendiyye, Fazilet Neşriyat)
Hicrî: 26 Muharrem 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder