8 Ağustos 2023 Salı

BÜYÜK HADÎS ÂLİMİ İMÂM TİRMİZÎ (RAH.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : أِنَّ رَجُلًا قَالَ يَا رَسُولَ اللهِ أَيُّ النَّاسِ خَيْرٌ قَالَ مَنْ طَالَ عُمُرُهُ وَحَسُنَ عَمَلُهُ قَالَ فَأَيُّ النَّاسِ شَرٌّ قَالَ مَنْ طَالَ عُمُرُهُ وَسَاءَ عَمَلُهُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه ، ’ يا رسول الله ! إنسانلريك أك خيرلسى كمدر ؟ ، ديه سؤآل أتدى . بيغمبر أفندمز ( ﷺ ) ، ’ عمرى اوزون وعملى كوزل اولاندر . ‘ بيوردولر . ’ إنسانلريك أك شرلسى كمدر ؟ ديه سؤآل أتدى . ’ عمرى اوزون و عملى كوتى اولاندر . ’ بيوردولر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse, ‘Yâ Resûlallâh! İnsanların en hayırlısı kimdir?’ diye suâl etti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ‘Ömrü uzun ve ameli güzel olandır.’ buyurdular. ‘İnsanların en şerlisi kimdir?’ diye suâl etti. ‘Ömrü uzun ve ameli kötü olandır.’ buyurdular.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  21  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

BÜYÜK HADÎS ÂLİMİ İMÂM TİRMİZÎ (RAH.)

 

İmâm Tirmizî rahmetullâhi aleyh Hazretleri, büyük hadîs-i şerîf âlimlerinden olup Kütüb-i Sitte’den Sünen-i Tirmizî adı ile meşhur olan el-Câmiu’s-Sahîh isimli eserin müellifidir. Şu anda Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz şehrine nispetle Tirmizî diye bilinen bu zâtın ismi, Muhammed bin İsa’dır. Künyesi Ebû İsa’dır. H. 209 (M. 824) yılında, Tirmiz şehrinde doğdu. H. 279 (M. 892) yılında yine Tirmiz şehrinde vefat etti.

Horasan, Irak ve Hicaz bölgelerine ilim tahsili için giden İmâm Tirmizî, İmâm Buhârî, Müslim ve Ebû Dâvud (r. aleyhim) gibi meşhur birçok âlimden ders aldı. Kendisinden de birçok kişi, ilim almıştır.

Hafızasının kuvveti, insanlar arasında darb-ı mesel olmuştu. Hafızasının ne kadar güçlü olduğunu gösteren birçok hâdise vardır.

Bir gün kendisini imtihan eden bir hocası, az bilinen 40 kadar hadîs-i şerîf okumuş. İmâm Tirmizî (rah.) bu hadîs-i şerîfleri, hemen o anda senetleriyle, en ufak bir hata bile olmadan ezberinden okumuştur.

Hadîs ilminde imâm olduğu gibi aynı zamanda, fıkıh ve tefsir âlimi ve tasavvuf ehli bir zât idi. Zühd, verâ ve takvâ sahibiydi. Yaşadığı devrin âlimleri, ona gıpta etmişler, onu övmüşlerdir. İmâm Tirmizî Hazretlerinin ömrünün sonlarına doğru, Allah korkusundan ağlamaktan gözleri görmez olmuştu.

İmâm Tirmizî Hazretlerinin en meşhur eseri, Sünen-i Tirmizî’dir. Dört bin civarında hadîs-i şerîf bulunan eseri hakkında, “Kimin evinde bu kitap varsa orada konuşmakta olan peygamber var demektir.” denilmiştir.

Diğer bazı eserleri, eş-Şemâilü’n-Nebeviyye, et-Târîh, el-İlel’dir. (Rahmetullâhi aleyh.)

 

MISRA:

 

İlm-i şerîf ehlini eyler azîz.

(Şerefli ilim, sahibini azîz eder.)

Hicrî:   21  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder