26 Ağustos 2023 Cumartesi

HAZRET-İ ALİ’DEN (R.A.) HİKMETLER

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : أَنَا مَدِينَةُ الْعِلْمِ وَعَلِيٌّ بَابُهَا فَمَنْ أَرَادَ الْعِلْمَ فَلْيَأْتِ الْبَابَ. (ك)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بن ، علميك شهريم ، على ده او شهريك قابسيدر . كيم ، علم إسترسه او قابيه كلسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ben, ilmin şehriyim, Ali de o şehrin kapısıdır. Kim, ilim isterse o kapıya gelsin.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  10  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

HAZRET-İ ALİ’DEN (R.A.) HİKMETLER

 

Hz. Ali’ye (r.a) şöyle soruldu: “Gökten daha ağır, yerden daha geniş, denizden daha zengin, taştan daha sert, ateşten daha yakıcı, zemherirden daha soğuk, zehirden daha acı olan nedir?”

Hz. Ali (r.a.) şöyle cevap verdi: “Doğru, dürüst kimselere iftira atmak, gökten daha ağırdır. Doğruluk, yerden daha geniştir. Kanaatkârın kalbi, denizden daha zengindir. Münafığın kalbi, taştan daha katıdır. Zalim idareci, ateşten daha yakıcıdır. Nâmerde muhtaç olmak, zemherirden daha soğuktur. Sabretmek, zehirden daha acıdır.”

Hz. Ali (k.v.) buyurdu ki: “İlim, en hayırlı miras; edep, en hayırlı zanâat; takvâ, en hayırlı azık; ibadet, en hayırlı sermaye; sâlih amel, en hayırlı rehber; güzel ahlâk, en hayırlı dost; hilim (yumuşak huylu olmak), en hayırlı danışman; kanaat, en hayırlı zenginlik; tevfik (Cenâb-ı Hakk’ın yardımı), en hayırlı yardımcı; ölüm, en hayırlı nasihatçidir.”

Eğer şu beş kötü huy olmasaydı bütün insanlar sâlihlerden olurdu: Cehalete kanaat etmek (bilmediğini öğrenmek istememek), dünyaya karşı fazla hırslı olmak, fazilette cimrilik etmek (bildiğini başkasına öğretmemek), amelini riyâ ile yapmak, kendi görüşünü beğenmek.”

İnsanlardan gelen eziyetlere tahammül etmek, evliyâullahın yoludur. Bizden evvelkiler birbirlerine şu üç şeyi tavsiye ederlerdi:

Âhireti için çalışanın din ve dünyasına Allâhü Teâlâ kâfîdir.

Her kim gizli hâllerini düzeltirse, Allâhü Teâlâ da, onun zâhirini düzeltir.

Allâhü Teâlâ ile arasını düzeltenin, Cenâb-ı Hak da insanlarla arasını düzeltir.”

Hazret-i Ali’ye (k.v), “Mahlûkâtın bu kadar çokluk ve izdihamıyla beraber Allâhü Teâlâ, onları âhirette nasıl hesaba çeker?” diye sorduklarında, “Onların çokluk ve izdihamıyla beraber nasıl ayrı ayrı rızıklarını veriyorsa öylece hesaba çeker.” buyurdular.

Hicrî:   10  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder