24 Ağustos 2023 Perşembe

RUM KUMANDAN YORGİ’NİN MÜSLÜMAN OLMASI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : مَوْقِفُ سَاعَةٍ فِي سَبِيلِ اللهِ خَيْرٌ مِنْ قِيَامِ لَيْلَةِ الْقَدْرِ عِنْدَ الْحَجَرِ الْأَسْوَدِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر آن الله يولنده بولنمق ، قدر كجه سنى حجرى أسود ، يك ياننده عبادتله كجرمكدن دها خيرليدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir an Allah yolunda bulunmak, Kadir Gecesi’ni Hacer-i Esved’in yanında ibadetle geçirmekten daha hayırlıdır.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  08  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

RUM KUMANDAN YORGİ’NİN MÜSLÜMAN OLMASI

 

Hz. Ebûbekir zamanında Hâlid bin Velîd kumandasında yapılan Yermük Savaşı’nda Rum kumandanlarından Yorgi, saftan dışarı çıkarak İslâm ordusunun kumandanı ile görüşmek istedi. Hâlid (r.a.) geldi. Yorgi, “Ey Hâlid! Bana doğruyu söyle! Allah, sizin peygamberinize gökten bir kılıç indirmiş, o da onu sana vermiş. Sen o kılıç ile karşındaki kimseyi yenermişsin, bu doğru mu?” diye sordu. Hâlid (r.a.) “Hayır!” dedi. “Peki, o hâlde sana neden Seyfullâh (Allâh’ın kılıcı) deniyor?” diye sordu.

Hazret-i Hâlid, “Allah, bize peygamberini gönderdi. O da bizi, İslâm’a davet etti. Allah, hidayet bahşetti, biz de Peygamber Efendimize tâbi olduk, sadakatle hizmetinde bulunduk. Bana, ‘Sen, Allâh’ın müşriklere çektiği kılıçlarından bir kılıçsın!’ buyurdu ve Allâh’a, bana yardım etmesi için dua etti. Bunun için ‘Seyfullah’ lakabıyla anılırım.” cevabını verdi.

Yorgi, “Peki, neye davet ediyorsunuz?” diye sordu. Hz. Hâlid, “Allah’tan başka hiçbir ilâh olmadığına, Muhammed’in (s.a.v.), Allâh’ın kulu ve Resûlü olduğuna şehadet getirmeye ve Allah katından gelen hakikatleri ikrar ve tasdik etmeye!” cevabını verdi.

Yorgi, “Size bugün icabet edip bu davaya girenin hâli ne olur?” diye sordu. Hazret-i Hâlid, “Allâh’ın bize farz kıldığı emirler karşısında, soylularımızla sıradan halkımız hep birdir, onlarla bizim aramızda bir fark olmaz.” diye karşılık verdi. Bunun üzerine Yorgi, kalkanını çevirip Hazret-i Hâlid’in yanına geçti ve “Bana İslâm’ı öğret.” dedi. Hazret-i Hâlid, onu çadırına götürdü. Abdest aldırıp iki rekât namaz kıldırdı.

Rumlar, Yorgi’nin Hâlid (r.a.) ile birlikte döndüğünü görünce hırslarından Müslümanlara öyle bir saldırdılar ki neredeyse bütün İslâm ordusu geri çekilmek zorunda kalacaktı. Bunun üzerine Hâlid (r.a.) ile Yorgi atlarına bindiler. O sırada Rumlar, İslâm ordusunun ortalarına varmışlardı. Hâlid (r.a.) orduya seslenince Müslümanlar tekrar hücuma geçtiler. Düşmanla kılıç kılıca çarpışmaya başladılar. Hâlid (r.a.) ile Yorgi, o gün akşama kadar kılıç salladılar.

Nihayet Müslümanlar, düşmanı mağlup etti. Yorgi, Hâlid (r.a.) ile kıldığı iki rekâtten başka namaz kılamadan şehit oldu. Allah, ona rahmet etsin.

Hicrî:   08  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder