2 Ağustos 2023 Çarşamba

İLİM TALEP ETMEKTE İNSANLAR ÜÇ KISIMDIR

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ : كَفَى بِالْمَرْءِ عِلْمًا أَنْ يَخْشَى اللهَ وَكَفَى بِالْمَرْءِ جَهْلًا أَنْ يُعْجِبَ بِعِلْمِهِ. (مى)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسيه ، علم اولرق الله تعالى ، دان قورقماسى يتر . بر كمسيه ده جهالت اولرق ، علميله أؤونمسى يتر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimseye, ilim olarak Allâhü Teâlâ’dan korkması yeter. Bir kimseye de cehâlet olarak, ilmiyle övünmesi yeter.”

(Sünen-i Dârimî)

Hicrî:  15  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

İLİM TALEP ETMEKTE İNSANLAR ÜÇ KISIMDIR

 

Birinci kısım: İlmi, kendisine âhiret azığı etmek için talep eden ve o ilimle yalnızca Hazret-i Allâh’ın rızasını ve âhirette kurtuluşu talep eden kimselerdir. İşte bu kimseler, Allâhü Teâlâ’nın azâbından kurtulanlardan ve hayra erişenlerdendir.

İkinci kısım: İlmi, fânî olan dünya maksatlarına, izzet ve şerefe, mal ve makama sahip olmak için talep eden kimselerdir. Bu kimselerin, kalplerindeki bu hastalık ve meyil sebebi ile son nefeslerinden önce tevbe etmeye muvaffak olamayıp -Allah muhafaza- imanlarını muhafaza edememelerinden korkulur.

Bir kimse son nefesinden evvel tevbe etmeye muvaffak olur ve ilmi ile amel edip noksan bıraktığı amellerini de tamamlamaya çalışırsa o zaman kurtulanlardan olur. Çünkü Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Günahından tevbe eden kimse, hiç günahı olmayan kimse gibidir.” buyurmuşlardır.

Üçüncü kısım: Şeytan, kendisi üzere galip gelen kimselerdir ki bu kimseler ilmi, mal toplamaya, büyüklenmeye, tâbilerini çoğaltıp kuvvetlenmeye vesile kılarlar. Bununla beraber bu kimseler, kendilerinin Allah indinde iyi bir mevkiye sahip olduğuna inanırlar. Böyle inanmaları sebebiyle onlar için tevbe etme ümidi de kalmamıştır.

Bu kimseler helâk olanlardandır. Hattâ Allâhü Teâlâ’nın, Saff Sûresi’nin 2. âyet-i kerimesinde, “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylersiniz?” buyurduğundan da gafildirler. Bu gibi âlimler hakkında Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Ümmetim üzerine en çok korktuğum şey, dalâlete düşüren âlimlerdir.” buyurmuşlardır.

 

BEYİT:

 

Dermiş hakîm: Bilmediğim nesne kalmadı

Dünyâyı bildi, kendini bîçâre bilmedi

                       Rûhî (Osman Rûhî-i Bağdâdî)

Hicrî:   15  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder