15 Ağustos 2023 Salı

MÜHİM BİR TÂLİMÂTNÂME -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : : يُحِبُّ اللهُ الْعَامِلَ اِذَا عَمِلَ اَنْ يُحْسِنَ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى ، عمل أدن ( إش يابان بر مؤمن ) كوزلجه عمل أتديكى ( يابطغى إشى إسلامه اويغون و الله ، يك قللارينه فايدالى اولمق أؤزه ره يابطغى ) زمان سور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allâhü Teâlâ, amel eden (iş yapan bir mümin)i güzelce amel ettiği (yaptığı işi İslâm’a uygun ve Allâh’ın kullarına faydalı olmak üzere yaptığı) zaman sever.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  28  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

MÜHİM BİR TÂLİMÂTNÂME -2

 

Halkın hizmetinde bulunan kimseler, uyku ve rahata düşkün olmamalıdır. İhtiyaç sahiplerinin işlerini tehir etmeyip bir an evvel yapmaya gayret göstermeli ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmakta büyük sevap olduğunu unutmamalıdır. Ve bilinmelidir ki her kim, Müslümanlardan birinin bir işi kendisine havâle olunur da o ise kapısını kapatıp mazlum ve muhtaçların kendisine ulaşmasına mâni olursa, çok muhtaç olduğu bir zaman, rahmet kapısı da kendisine kapatılır.

Cenâb-ı Hakk’ın her yerde hâzır ve bütün hâlleri bilip  gördüğünü düşünmeli, her hayrı, Hazret-i Allah’tan bilip her şeyde gizli bir hikmet olduğunu unutmamalıdır. Halîm ve selîm kalpli olup nefsine ve aklına mağrur olmamalıdır.

Mazluma yardımcı olup zâlime hor gözle bakmalı, kendi menfaatleri için başkasına zarar vermemelidir. Dostlarını çoğaltmaya ve düşmanlarını ıslâha gayret etmeli, altından kalkamayacağı işleri yapmaya söz vermemelidir.

İki hasmın sözlerini, gereği gibi anlamadıkça aralarında hüküm vermemelidir. Kendilerine sunulan arzuhâlleri güzelce gözden geçirmelidir. Halk, işlerini görmek ve hasmından intikam almak için arzuhâllerinde öfkeye sevk edecek nice şeyler yazarlar; sırf söze itibar etmeyip araştırarak ahvâle vâkıf olmaya gayret göstermelidir. İftira atmayı âdet edinenlerin verdikleri asılsız haberler ile kimseye suç isnat etmemelidir.

Halkın gizli hatalarını teftiş etmemeli, zulüm ve hakarete izin vermemelidir. Nefs-i emmârenin sıfatı olan hırs ve tamahtan son derece kaçınmalıdır. Sadaka vermeyi ihmâl etmemelidir. Verdiği sözlere sadık olup yalandan gâyet nefret etmelidir. Kendi nefsine ne kadar kıymet verir ise mümin kardeşlerine de o kadar kıymet vermelidir. Lisanı doğruluk üzere olup, sözleri, kibirden uzak ve merhameti galip olmalıdır.

Hicrî:   28  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder