10 Ağustos 2023 Perşembe

DİNİN EMİRLERİNE SARILMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : مِفْتَاحُ الْجَنَّةِ الصَّلَاةُ وَمِفْتَاحُ الصَّلَاةِ الْوُضُوءُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  جنتيك آناحتارى نمازدر ، نمازيك آناحتارى ده عبدستدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Cennet’in anahtarı namazdır, namazın anahtarı da abdesttir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  23  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

DİNİN EMİRLERİNE SARILMAK

 

İmâm-ı Rabbânî Müceddid-i Elf-i Sânî (kuddise sirruh) Hazretleri, bir mektuplarında şöyle buyurmuşlardır:

İtikâdı, Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat’e göre tashih ettikten sonra mutlaka İslâm dininin emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından son derece sakınmak lâzımdır.

Beş vakit namazı, gevşeklik göstermeden, tadil-i erkâna riâyet ederek, cemaatle edâ etmelidir. Küfürle İslâm arasını ayırt eden şey, namazdır. Bir kimse namazı, sünnet ve âdâbına riâyet ederek edâ etmeye muvaffak olabilirse, dinde sağlam ipe yapışmış olur. Zira İslâm dininin beş esasından birinci asıl, Allâh’a ve Resûlüne iman olup ikinci asıl namazdır. Üçüncüsü zekât vermek, dördüncüsü Ramazân-ı şerîf ayında oruç tutmaktır. Beşincisi ise Allâh’ın beytini haccetmektir. Birinci asıl, itikada taalluk eder. Kalan dört asıl ise, amele taalluk etmektedir.

Bütün ibadetlerin en şümullüsü ve en faziletlisi namazdır. Kıyamet günü, hesap ilk önce namazdan başlayacaktır. Namazın hesabı tamam olduktan sonra; kalanların hesabı, Allâh’ın yardımı ile kolay geçer.

Kul, bütün gayretiyle, dinin yasakladığı şeylerden sakınmalıdır. Mevlâ’nın razı olmadığı şeyleri, öldürücü bir zehir olarak görmelidir. Kendi günah ve kusurlarına bakıp bunları işlediğinden dolayı dâima mahcup ve müteessir bir hâlde hasret ve pişmanlık çekmelidir. Kulluk yolu budur. Bu yolda muvaffak kılan ancak Allâhü Teâlâ’dır.

Mevlâ’sının yasak ettiği bir şeyi hiç sakınmadan işleyen, bu yaptığından dolayı da utanmayan kimse, isyankâr ve isyanda da inatçı bir kimsedir. Onun bu ısrarı ve itaatsizliği, boynundan İslâm bağını çıkarmaya ve kendisinin din düşmanlarından olmasına kadar gidebilir.

‘Ey Rabbimiz! Bize, kendi indinden bir rahmet ver ve bizim için işimizde bir muvaffakiyet hazırla.’ (Kehf Sûresi, âyet 10) Âmîn.”

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, Fazilet Neşriyat, c. 2, m. 67)

Hicrî:   23  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder