17 Ağustos 2023 Perşembe

RESÛLULLAH EFENDİMİZİN BİR HUTBESİ

 

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِىَ اللّٰهُ عَنْهُ : أَنَّ رَجُلًا شَكَا إِلَى رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَسْوَةَ قَلْبِهِ فَقَالَ لَهُ إِنْ أَرَدْتَ تَلْيِينَ قَلْبِكَ فَأَطْعِمِ الْمِسْكِينَ وَامْسَحْ رَأْسَ الْيَتِيمِ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر ظات ، رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلمه ، قلبنك قطليغندان شكايتده بولونونجه او ظاته جوابا بيوردولركه ؛ ’ قلبينك يوموشاماسنى إستيورسان ، فقيرلره ييه جك إكرام أت و يتملريك باشنى اوقشا . "

Ebû Hüreyre radıyallâhü anh’ten rivâyet olundu:  Bir zât, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e, kalbinin katılığından şikâyette bulununca o zâta cevaben buyurdular ki: ‘Kalbinin yumuşamasını istiyorsan, fakirlere yiyecek ikram et ve yetimlerin başını okşa.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  01  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

RESÛLULLAH EFENDİMİZİN BİR HUTBESİ

 

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem bir hutbelerinde şöyle buyurmuşlardır:

Dikkat ediniz! Sizin bilmediğiniz ve Rabbimin bana, bugün bildirdiği şeylerden size de öğretmemi, Rabbim bana emretmiştir. (Rabbim buyurdu ki:)

Bir kula verdiğim (meşrû yoldan kazandığı) bütün serveti helâldir. Kullarımın hepsini hakka meyleder, hidâyeti kabul eder hâlde yarattım; fakat şeytan (vesvesesiyle) onları dinlerinden uzaklaştırdı. Benim helâl kıldığım şeyleri haram tanıttı ve kendisinin hiçbir sultası (hâkimiyeti) olmayarak, kendisine hiçbir değer tanımadığımız şeyler ile bana şirk koşmayı emir ve teşvik etti.

(Ey Habîbim!) Sen gücün yettiğince Allah yolunda infâk et, ver. Biz de sana dünya ve âhirette daha hayırlısını veririz. Sen (Allah yolunda) mücâhidler gönder, biz sana yardımcı olarak meleklerden beş mislini göndeririz. Sana itaat edenlerle beraber, isyan edenlere karşı cihâd et, buyurdu.”

(Resûl-i Ekrem sözüne devamla) buyurdu ki:

Cennet ehli, üç kimsedir:

Âdil olup, sadaka veren ve hayra muvaffak olan kudret sahibi mümin.

Her Müslüman’a ve yakınlarına karşı yumuşak kalpli olan kimse.

Kalabalık aile sahibi olup da bu hâlinden şikâyet etmeyen fakirdir.

Cehennem’e girecekler de beş sınıftır. Bunlar:

Helâle harama bakmadan herkesin peşine takılıp giden, dünya ve âhirete yarayacak işlerde bulunmayan zayıf ve hafif akıllı kimseler.

Az bile olsa, gördüğü her şeye göz diken hâinler.

Akşam, sabah (gece gündüz) başkasının mal ve canına hile düşünenler.

Cimrilik edip yalan konuşanlar.

Çirkin ve kaba söz ve hareketlerde bulunan kötü ahlâklı kimselerdir.”

Hicrî:   01  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder