9 Ağustos 2023 Çarşamba

DÂİMA ABDESTLİ OLMAYA GAYRET ETMEK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : اَلنَّائِمُ الطَّاهِرُ كَالصَّائِمِ الْقَائِمِ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  عبدستلى اولرق اويويان ، كوندزلرى اوروجلى كجلرى ده عبادتله كجيرن كبى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Abdestli olarak uyuyan, gündüzleri oruçlu, geceleri de ibadetle geçiren gibidir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  22  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

DÂİMA ABDESTLİ OLMAYA GAYRET ETMEK

 

Abdest, belli âzâları usûlüne göre yıkamaktan ve meshetmekten ibâret dînî bir temizliktir. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kâbe-i Muazzama’yı tavaf edemez, Kur’ân-ı Kerîm’e dokunamaz.

Mümin kimse dâima abdestli olmaya gayret etmelidir. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: “Dâima abdestli olmaya gayret ediniz. Bu (hâliniz), rızkınızın geniş olmasına vesile olur.”

Abdest, müminin silahıdır; onunla insan ve cin şeytanlarından ve hoşuna gitmeyecek hâllerden korunur.

Bir hadîs-i kudsîde Allâhü Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey Mûsâ, sana abdestsiz bir hâlde iken bir musibet isabet ettiği zaman, nefsinden başka hiçbir şeyi kötüleme.”

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Sizden biri, abdest alır ve abdestini eksiksiz olarak tamamlar, sonra ‘Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh’ derse muhakkak kendisine (kıyamet günü) Cennet’in sekiz kapısı açılır, dilediği kapıdan Cennet’e girer.”

Abdullah bin Ömer (r. anhümâ), Resûlullah (s.a.v.) Efendimizden şöyle nakletti: “Kim abdestli olarak yatarsa bir melek de onun için sabaha kadar istiğfar eder ve şöyle der: Allâh’ım! Bu kulunu bağışla, zira o, geceyi temiz olarak geçirdi.”

Bir başka hadîs-i şerîfte de “Kim abdestli olarak yatarsa, sabaha kadar yatağı o kimseye mescit, uykusu ise namaz gibi olur. Kim de abdestsiz olarak uyursa, yatağı, o kimseye kabir gibi olur.” buyurulmuştur.

Uyku, ölümün kardeşidir. Bir kimse abdestli olarak uyursa onun ruhu semaya yükselir. Allâhü Teâlâ’ya secde etmesi için ona izin verilir. Nitekim Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), bu husûs ile alâkalı olarak, “Kul, abdestli olarak yattığı zaman, ruhu Arş-ı A‘lâ’ya yükselir ve gördüğü rüyası sadık olur. Şâyet abdestli uyumazsa, ruhu Arş’a yükselmekten mahrum kalır ve gördüğü rüyalar sadık olmaz.” buyurmuşlardır.

Hicrî:   22  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder