12 Ağustos 2023 Cumartesi

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN KULLAR ÜZERİNDEKİ HAKKI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : : اَلْإِحْسَانُ أَنْ تَعْبُدَ اللهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  إحسان : الله تعالى يه اونى كورويورمش كبى عبادت أتمندر . هر نه قدار سن اونى كورمسنده او سنى محقق كورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İhsân; Allahü Teâlâ’ya, onu görüyormuş gibi ibadet etmendir. Her ne kadar sen onu görmesen de o seni muhakkak görür.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  25  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN KULLAR ÜZERİNDEKİ HAKKI

 

Allâhü Teâlâ’ya ibadet etmek, kullar üzerinde sabit bir haktır. İnsanların, Allâhü Teâlâ’ya ibadet etmeleri gerekir. Bu husûsta Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Muâz bin Cebel Hazretlerine şöyle buyurmuşlardı:

Yâ Muâz! Allâh’ın, kulları üzerindeki hakkı, kulların da Allah üzerindeki hakları nedir, bilir misin?” Muâz radıyallâhü anh, “Allah ve Resûlü daha iyi bilir.” dedi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Şüphesiz, Allâh’ın, kulları üzerindeki hakkı, kullarının O’na kulluk etmeleri ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Kulların, Allâhü Teâlâ üzerindeki hakkı ise, kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayana azâp etmemesidir.”

Hiç kimse, kendisinden ibadet istenilmeyecek şekilde başıboş bırakılabileceğini, Cenâb-ı Hak Hazretleri tarafından ibadetten dolayı hesaba çekilmeyeceğini zannetmemelidir.

 

DÜNYA DÖNDÜĞÜ HÂLDE NEDEN HİSSETMEYİZ?

 

Dünya, kendi ekseni etrafındaki tam bir devri 23 saat 56 dakika 4 saniyede tamamlar. Dünya’nın çevresi, Ekvator’da yaklaşık 40.000 kilometre uzunluğundadır. Dünya’nın dönme hızı da saatte yaklaşık 1650 km ile en fazla Ekvator’dadır. Yani Ekvator’daki bir kişi, Dünya ile birlikte saniyede yaklaşık 460 metre yol alır.

Yer çekiminin tesiriyle insanlar, okyanuslar, hattâ atmosfer de Dünya ile birlikte hareket eder. Dünya’nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi, bu dönüşün hissedilmesini engeller. Nitekim sabit bir hızla, çok düzgün bir yolda giden bir otomobilin, hareket ettiği otomobilden dışarı bakılmadığı müddetçe hissedilmez. Fakat otomobil, fren yaptığında dışarıya bakılmasa dahi bu hareket fark edilir. Uçak seyahatlerinde de bu böyledir. Uçak devamlı aynı hızda hareket ettiğinde dışarıya bakılmazsa yerinde duruyor gibi hissedilir. Dolayısıyla Dünya, hareketine muntazam bir şekilde devam ettiği için bu hareket hissedilemez.

Hicrî:   25  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder