29 Ağustos 2023 Salı

ÖLÜMDEN SONRA HAYATIN BİR DELİLİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ : اِثْنَتَانِ يَكْرَهُهُمَا ابْنُ آدَمَ الْمَوْتُ، وَالْمَوْتُ خَيْرٌ لِلْمُؤْمِنِ مِنَ الْفِتْنَةِ وَيَكْرَهُ قِلَّةَ الْمَالِ وَقِلَّةُ الْمَالِ أَقَلُّ لِلْحِسَابِ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  إيكى شى واردركى ، آدم اوغلى اونلاردان حوشلانماز . أؤلمدن حوشلانماز . حالبوكى أؤلم ( صاغ قالب ده اوغراياجاغى ) فتنه دن خيرليدر . مالنيك آزليغندان حوشلانماز . حالبوكى ماليك آز اولماسى ، ( قيامت كونونده كى ) حساب إيجن دها قولايدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İki şey vardır ki, âdemoğlu onlardan hoşlanmaz. Ölümden hoşlanmaz. Hâlbuki ölüm (sağ kalıp da uğrayacağı) fitneden hayırlıdır. Malının azlığından hoşlanmaz. Hâlbuki malın az olması, (kıyamet günündeki) hesâb için daha kolaydır.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  13  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

ÖLÜMDEN SONRA HAYATIN BİR DELİLİ

 

Bakara Sûresi’nin 260. âyet-i kerîmesi, Cenâb-ı Hakk’ın kudretine ve âhiret âlemine dair bir delildir ki şöyle tefsir edilmiştir:

Habîbim! Ve o vakti de yâd et ki İbrahim aleyhisselâm niyâz ederek, “Yâ Rabbi! Ölüleri nasıl ihya edeceğini bana göster.” demişti. Cenâb-ı Hak da Hz. İbrahim’e “İnanmadın mı?” diye buyurmuştu. Hz. İbrahim de “Evet, inandım yâ Rabbi! Sen ölmüşleri diriltmeye kâdirsin; âmennâ. Fakat kalbimin mutmain olması için böyle bir niyâzda bulundum. Bu husûsta kudret-i İlâhiyye’nin tecellisini daha dünyada iken görmüş bulunayım.” dedi. Bu niyaz üzerine Allâhü Teâlâ da:

Kuşlardan dört tanesini tut da güzelce görüp tanı, sonra onları parça parça edip her dağ başına onlardan birer parça bırak. Sonra da onları çağır, sana uçarak gelirler. Mevtânın nasıl yeniden hayat bulacağını böyle bir numune ile görmüş olursun. Ve bil ki Allâhü Teâlâ, şüphe yok ki Azîz’dir, Hakîm’dir.” buyurdu.

Hazret-i İbrahim de bu emr-i İlâhî’ye imtisal etmiş, parçalayıp bırakmış olduğu kuşların tekrar hayata kavuştuklarını görmüştür.

 Velhâsıl, bu vaka, beşeriyet için bir ibret dersidir. Bu kuşları ve emsalini bidayeten (başlangıçta) böyle hayat sahibi, muhtelif sınıflara ve husûsiyetlere sahip bir hâlde yaratmış olan Allâhü Teâlâ’nın, bunları öldürdükten sonra tekrar ihyâya kâdir olacağı da son derece açıktır.

Kâinatı yaratan Allâh’ın varlığına inanan bir insan, böyle hârikulâde görülen bir hâdisenin vukûunu inkâr edemez. Artık kıyamet günü gelmeden önce, Cenâb-ı Hakk’ın bütün emirlerine, nehiylerine göre harekette bulunmak, din uğrunda her türlü fedakârlığı bir nimet telâkki etmek, onun yolunda mâlen ve bedenen hizmette bulunmayı bir selâmet ve saadet vesilesi bilmek lâzım gelir. İnsan, o sayede zulmetlerden kurtulup nura çıkar. İşte bunun içindir ki, Cenâb-ı Allah, bizlere hak yolunda infâkta (harcamada) ve fedakârlıkta bulunmayı emretmektedir.

Hicrî:   13  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

1 yorum: