7 Ağustos 2023 Pazartesi

AKIL YAŞTA DEĞİL BAŞTADIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : مَا خَلَقَ اللهُ فِي الْاَرْضِ شَيْئًا أَقَلَّ مِنَ الْعَقْلِ. (جامع الاحاديث)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى ، يريوزنده عقلى كاملدن دها آز هجبر شى ياراتمامشدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allâhü Teâlâ, yeryüzünde akl-ı kâmilden daha az hiçbir şey yaratmamıştır.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:  20  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

AKIL YAŞTA DEĞİL BAŞTADIR

 

Emevî halifesi Abdülmelik, Basra’ya geldiğinde Kâdı İyâs bin Muaviye’yi (rah.), sarıklı dört kurra önünde yürürken gördü; hâlbuki yaşı diğerlerinden pek gençti. Halife Abdülmelik şöyle dedi:

Aranızda öne geçireceğiniz büyükleriniz yok muydu da böyle genç yaşta birisini öne geçirdiniz?” Sonra Kâdı İyâs’a dönerek, “Yaşın kaç?” diye sordu. Kâdı İyâs (rah.):

Allah, Halife’ye uzun ömürler versin. Yaşım, içinde Hazret-i Ebûbekir ve Hazret-i Ömer radıyallâhü anhümâ Efendilerimizin de bulunduğu orduya, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in kumandan tayin ettiği Üsâme bin Zeyd Hazretlerinin yaşıdır.” dedi.

Bunun üzerine Halife, “Allah mübarek etsin, o hâlde buyur, geç.” dedi. Bu sırada Kâdı İyâs henüz 17 yaşında idi.

 

KAVUN

 

Kavun, çeşitli şekil ve renklerde olan bir yaz meyvesidir.

Kavunda A ve C vitamini bulunur. Fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve çinko ihtiva ettiği için kansızlığı giderir, vücudu ve sinirleri kuvvetlendirir, kemikleri ve dişleri sağlamlaştırır ve kalbe kuvvet verir.

Kavun, serinletici, tatlı ve sulu bir meyvedir. Yaklaşık yüzde 90’ı su olup aynı zamanda gıda değeri yüksektir; buna karşılık kalori değeri düşüktür. Kavun ve diğer sebze meyveler içinde bulunan lifler, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı ve kabızlığı gidermeye faydalı olur.

Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur. Kavunun tohumları (çekirdekleri) tıbbî olarak da kullanılmaktadır. Çekirdekler halk arasında öksürüğe karşı kullanılır.

Kavun ve benzeri meyveler, doğrudan toprakla temas hâlinde yetiştiği için pek çok mikrop ve böcekle temas hâlindedir. Her ne kadar dış kabuğu sayesinde içine zararlı mikroplar geçmese bile, keserken bulaşmaması için kavunu kesmeden önce su ile yıkamalıdır.

Mide ve diyabet (şeker) hastaları, porsiyonuna dikkat ederek yemelidir.

Hicrî:   20  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder