27 Ağustos 2023 Pazar

BEŞ KİMSE İLE ARKADAŞLIK ETME

قَالَ رَسُولُ اللهِ : خَيْرُ الْأَصْحَابِ صَاحِبٌ إِذَا ذَكَرْتَ اللهَ أَعَانَكَ وَإِذَا نَسِيْتَهُ ذَكَّرَكَ، خِيَارُهُمُ الَّذِينَ إِذَا رُؤُوا ذُكِرَ اللهُ تَعَالَى. (جوامع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  آرقاداشلريك أك خيرلسى ، الله تعالى ي ذكر أده جكيك زمان صنه ياردمجى اولان ، اللهى ( ذكر أتمي ) اونوطديغون زمان ، اونى صنه خطرلاطاندر . و اونلاريك ده أك خيرلسى ، كورولديكى زمان ، الله تعالى خاطرلاناندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Arkadaşların en hayırlısı, Allâhü Teâlâ’yı zikredeceğin zaman sana yardımcı olan, Allâh’ı (zikretmeyi) unuttuğun zaman, onu sana hatırlatandır. Ve onların da en hayırlısı, görüldüğü zaman, Allâhü Teâlâ hatırlanandır.”

(Süyûtî, Cem’u’l-Cevâmi’)

Hicrî:  11  Safer    1445  Fazilet Takvim

 

 

BEŞ KİMSE İLE ARKADAŞLIK ETME

 

Muhammed Bâkır (r.a.) buyurdu ki:

Babam (Zeynelâbidîn bin Hüseyin r. anhümâ) bana, şu tavsiyelerde bulundu: “(Oğlum), şu beş kimse ile dost olma ve onlarla aynı yola gitme:

1- Fâsık (Allâhü Teâlâ’nın emirlerine uymayan) kimselerle arkadaşlık etme. Çünkü fâsık kişi, seni, bir lokma hattâ daha küçük bir menfaate bile satar.

Ben, “Daha küçük olandan maksadınız nedir?” diye sordum; “Tamah edip de elde edemediği şeyler.” diye cevap verdi.

2- Cimri kimselerle arkadaşlık etme. Zira cimri kişi, en muhtaç olduğun zamanda seni, malından mahrum bırakır.

3- Yalancı kimselerle arkadaşlık etme. Zira yalancı, serap gibidir; sana yakın olanları, sevdiklerini (yalanlarıyla) senden uzaklaştırır; uzak olanları da (uzak durman gereken kimseleri de) sana yaklaştırır.

4- Ahmak kimselerle arkadaşlık etme. Zira ahmak kişi, sana fayda vermek isterken zarar verir.

5- Yakın akrabaları ile alâkasını kesen kimselerle arkadaşlık etme. Zira Kur’ân-ı Azîm’in üç farklı âyet-i kerîmesinde, böyle kimselerin, Allâh’ın rahmetinden uzak olduklarının bildirildiğini gördüm.”

 

ÇOCUKLARIN EMNİYETİ İÇİN BAZI TEDBİRLER

 

Küçük çocukların yutma ihtimaline karşı, oynadığı oyuncakların ayrılabilir küçük parçalarının olmamasına dikkat edilmelidir.

Pamuk, elyaf vs. malzemelerle doldurulmuş oyuncaklar alınacaksa dikişlerinin ve kumaşının sağlam olmasına dikkat edilmelidir.

Oyuncaklar, çocukların istedikleri zaman kolaylıkla alabilecekleri bir yere konulmalıdır.

Çocuklara, asansör kabinini görmeden asansöre adım atmamaları ve asansör içinde kapıdan en az bir adım uzakta durmaları gibi dikkat etmeleri gereken husûslar öğretilmelidir.

Hicrî:   11  Safer   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder