30 Mayıs 2022 Pazartesi

NEFSE MUHALEFET


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَا اَيُّهَا الَّذِينَ اٰمَنُوا عَلَيْكُمْ اَنْفُسَكُمْ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ اِذَا اهْتَدَيْتُمْ اِلَى اللهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ. (سورة المائدة، ١٠٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ):  أى إيمان أدنلر ! سزلر كندى نفسلرينز (يك إصلاحنه ) باقنز . سز ( منفردن ) وطوبلى اولرق ) هدايت أؤزه ره اولديغونوز تقديرده ، ضلالته دوشنلر ، سزه بر ضرار وره مز . هبنزين دونوب واراجاغى نحايت ، الله تعالى در . الله تعالى ده ، سزه نلر يابطغنز خبر وره جكدر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ey iman edenler! Sizler kendi nefisleriniz(in ıslâhın)a bakınız. Siz (münferiden ve toplu olarak) hidâyet üzere olduğunuz takdirde, dalâlete düşenler, size bir zarar veremez. Hepinizin dönüp varacağı nihâyet, Allâhü Teâlâ’dır. Allâhü Teâlâ da, size neler yaptığınızı haber verecektir.”

(Mâide Sûresi, âyet 105)

Hicrî:  29   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

NEFSE MUHALEFET

 

İnsan vücudunda, bedene hâkim olmak isteyen iki zıt kutup vardır. Bunlardan biri ruh (melekî ruh), diğeri de nefis (hayvânî ruh)tur. Nefis, merkezi iki kaşın ortasında olmak üzere insanın bütün vücudunu her zerresine kadar işgal etmiş, zulmânî bir mahlûktur. İnsanın lezzetlere ve şehevî arzulara meyletmesini emreden, kalbini süflî işlere çeken, şerlerin ve bütün kötü ahlâkın kaynağı bu nefistir. İnsanın en büyük düşmanı olup gıdası da günah olan nefis, yetmiş iki şeytan kuvvetindedir ve insana daima kötülüğü emreder.

Silsile-i Sâdât’ın 15. halkası olan Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri, talebelerine daima nefislerinin hevasına muhalefette bulunmayı tavsiye eder ve şöyle buyururlardı:

Her kim nefsine muhalefet ederse, bu amelden çok büyük neticeler elde eder.”

Kendi nefsinizi daima suçlu ve kabahatli bulunuz. Her kim bu amele muvaffak olursa, Allâhü Teâlâ ona, o muvaffakiyyeti nispetinde ecir verir. Bu sebeple Hakk’a yakınlık kazanır ve saadete nâil olur. Yûsuf Sûresi’nin 53. âyet-i kerîmesinde ‘(Yusuf aleyhisselam dedi ki:) Ben, nefsimi temize çıkarmıyorum. Muhakkak nefis, gerçekten şiddetle kötülüğü emreder…’ buyurulmuştu. Bu âyet-i kerîmenin hükmüyle insan, her bir günah ve isyanı, kendi nefsinden bilsin.”

Her kim, Allâhü Teâlâ’nın inâyeti sayesinde kendi nefsini kötü olarak tanır ve onun tuzaklarını gereği gibi bilirse onun nefsine muhalefet etmesi gayet kolaydır.”

 

ZİLKÂDE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Zilkâde ayı ictimâı, 30 Mayıs Pazartesi günü, Türkiye saati ile 14.31’dedir. Ru’yet ise 31 Mayıs Salı, Türkiye saati ile 07.21’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Büyük Okyanus, Endonezya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Sri Lanka,  Fiji. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 31 Mayıs Salı günü de Zilkâde ayının 1. günüdür.

Hicrî:  29  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder