قَالَ اللهُ تَعَالَى : قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُوا فِي الْاَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ. (سورة آل عمران، ١۳٧)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : ( أى مؤمنلر ) سزدن أؤنجه نيجه شريعتلر كليب كجمشدر . اونون إيجن ير يوزونده دولاشين ده بر باقين : ( بيغمبرلرى ) يالانلايانلرين عاقبتلرى نصل اولمش . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “ (Ey müminler) Sizden önce nice şeriatler gelip geçmiştir. Onun için yeryüzünde dolaşın da bir bakın; (Peygamberleri) yalanlayanların âkibetleri nasıl olmuş?” (Âl-i İmrân Sûresi, âyet 137)
Hicrî: 19 Şevval 1443 Fazilet Takvim
PEYGAMBERLERİN GÖNDERİLMESİNDEKİ HİKMETLER -2
Peygamberlerin gönderilmesindeki diğer bazı hikmetler şunlardır:
Medenî olmanın yolu öğretilmiştir. İnsanlar, tabiatları icabı medenîdirler. Yani, tek başlarına yaşayamazlar, daima başkalarına muhtaçtırlar. Bu sebeple aralarında (alışveriş, nikâh gibi) birtakım muameleler cereyan eder. Binaenaleyh bu husûsta birçok (şer’î) hükümlere ihtiyaç vardır ki, medenî hayat güzelce devam edebilsin. Peygamberler tarafından bu hükümler tesis olunmuştur. Bu hükümlere uyan kavimler, medenî olarak çok yüksek seviyelere ulaşmışlardır.
İctimaî bağlar kuvvetlendirilmiştir. İnsanlar, fıtratları icabı cemiyet hâlinde yaşamaya mecbur olduklarından aralarında birtakım münasebetler, bağlar meydana gelmiştir. Fakat bu münasebetlerin bir düzen içinde devamı, insanların aralarında muhabbet duygusunun varlığına bağlıdır. Hâlbuki insanlar, güzel bir terbiye almadıkça aralarında bu gibi yüksek vasıflar görülmez. İnsan nezih bir terbiyeye sahip olmalıdır ki, zulme meyilli olan nefsine mağlup olarak ictimaî ahengi bozmaya çalışmasın ve kendi şahsî menfaatlerini temin için başkalarına zarar vermeye kalkışmasın. İşte insanlara bu terbiyeyi veren peygamberlerdir. Bu sayede insanlar arasında kuvvetli bağlar meydana gelmiş, birçok insan bencillik fenalığından kurtulmuş, ezelî takdire râzı olarak başlarına gelen birtakım sıkıntılara tahammül edebilmişlerdir.
Kâinata ait hakikatler, tarihî hadiseler beyan buyurulmuştur. Peygamberler, birtakım yaratılış kanunlarını, insan fıtratının bazı gizli sırlarını, ümmetlerine anlayabilecekleri bir tarzda beyan ederek, onları, kâinatı yaratan Cenâb-ı Hakk’ın kudret ve azametinden haberdar etmişlerdir. Bazı geçmiş kavimlerin ibretlik hâllerini, olduğu gibi haber vermişler, ümmetlerinin bundan ibret alarak uyanmalarını temin etmişlerdir.
Hicrî: 19 Şevval 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder