28 Mayıs 2022 Cumartesi

MUVAFFAKİYET HAZRET-İ ALLAH’TANDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَجْتَمِعُ غُبَارٌ فِي سَبِيلِ اللهِ وَدُخَانُ جَهَنَّمَ فِي جَوْفِ عَبْدٍ أَبَدًا.(ن)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ الله يولنده ( إيكن بولاشان ) طوز إيله جهنم دومانى ، ( مؤمن ) بر قولون إيجنده آصلا برلشمز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Allah yolunda (iken bulaşan) toz ile cehennem dumanı, (mümin) bir kulun içinde aslâ birleşmez.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:  27   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

MUVAFFAKİYET HAZRET-İ ALLAH’TANDIR

 

Osmanlı sultanlarının ikincisi Orhan Gazi zamanında Şehzade Gazi Süleyman Paşa, Rumeli’ye geçip Akdeniz Boğazı’nın kilidi mesâbesinde olan Gelibolu ve civar yerleri fethetmişti. Bunu haber alan Bizans İmparatoru, ordusunu hazırladı. Çok kalabalık bir ordu ile Osmanlı’ya karşı yürüdü.

Bunun üzerine Orhan Gazi, beylerini toplayarak onlara şu veciz hitapta bulundu:

Ey mücâhidler! Böyle serhad boylarında düşmana karşı bizim gibi adedi az olan mücâhidlerin, az vakit içerisinde mazhar olduğumuz bunca fetih ve zaferlerin, sırf ihlas ve hüsn-i niyetimize mükâfat olarak Allâhü Teâlâ’nın yardımı ve muvaffak kılması ile olduğunda şüphe yoktur.

Şimdi üzerimize gelen asker çoktur ve dehşetlidir. Lâkin bizi bu âna kadar düşmanlarımıza gâlip kılan Allâhü Teâlâ’nın yardımından ümidimizi kesmiş değiliz. Malumdur ki gâyemiz, Allâhü Teâlâ’nın ismini yüceltmek ve yaymaktır. Allah yolunda şehit olmak, bizim için büyük bir saadettir.

Şâyet savaş esnâsında şehit düşecek olursam, düşmandan aslâ yüz çevirmeyesiniz. Zira bilirsiniz ki dinimizde harpten kaçmak, büyük günahlardandır.”

Bu hitaptan sonra, Allâhü Teâlâ’nın muvaffak kılmasıyla Osmanlı ordusu muzaffer olmuş ve neticede bu zafer, Osmanlı Devleti’nin Rumeli kıtasında yerleşmesinin başlangıcı olmuştur.

 

SIHHATE DAİR HİKMETLİ SÖZLER

-

Acıkmadan yememek, doymadan sofradan kalkmak, sıhhatin başıdır.

- İnsan, hasta olmayınca sıhhatin kıymetini bilemez.

- Gençlikte sıhhatin kıymeti bilinirse, ihtiyarlıkta şikâyet az olur.

- İnsan, kalbi ferah ve huzurlu ve bedeni hareketli olup (yemek, içmek, uyumak) gibi şeylerde mutedil olduktan sonra doktora muhtaç olmaz.

Hicrî:  27  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder