19 Mayıs 2022 Perşembe

PEYGAMBERLERİN GÖNDERİLMESİNDEKİ HİKMETLER -1


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : كَمَا اَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولًا مِنْكُمْ يَتْلُوا عَلَيْكُمْ اٰيَاتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُمْ مَا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ. (سورة البقرة ، ١٥١)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  نته كيم سزه ، إيجنزدن بر رسول كوندردك كى او ، سزه آيتلريمزى اوقويور ، سزى تزكيه أديور ، سزه كتابى وحكمتى أؤكرتيور ، سزه بلمديكينز شيلرى أؤكرتيور . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “ Nitekim size, içinizden bir resûl gönderdik ki o, size âyetlerimizi okuyor, sizi tezkiye ediyor, size kitabı ve hikmeti öğretiyor, size bilmediğiniz şeyleri öğretiyor.”

(Bakara Sûresi, âyet 151)

Hicrî:  18   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

PEYGAMBERLERİN GÖNDERİLMESİNDEKİ HİKMETLER -1

 

Peygamberler, Cenâb-ı Hakk’ın, dinini; emirlerini, yasaklarını, haberlerini kullarına bildirmek için gönderdiği seçilmiş zâtlardır. Peygamberlerin gönderilmesinde birçok hikmet vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

İtikâdî hükümler öğretilmiştir. İnsanlar, akıllarıyla bir yaratıcının varlığına ve onun yüce sıfatlarının bulunduğuna hükmedebilirler. Fakat ilâhî sıfatların çoğunu anlayamazlar. Âhirete ait birçok hakikatlere vâkıf olamazlar. Bu gibi husûslarda bir rehbere, bir muallime muhtaçtırlar. İşte peygamberler, bu hakikatleri, insanlığa haber vermişlerdir.

Kulluk vazifeleri tayin edilmiştir. Akıl sahibi her insan, mazhar olduğu nimetlere karşı şükretmek ister. Rabb’inin rızasını kazanmak için ibadette bulunmak ister. Fakat kendi kendine nasıl şükredeceğini, vazifelerinin neler olduğunu, nasıl ibadet edeceğini bilemez. İşte peygamberler, mazhar oldukları vahiy ve ilham sayesinde, insanlara bu husûstaki vazifelerinin nelerden ibaret olduğunu öğretmişlerdir.

Bazı şeylerin iyiliği ve kötülüğü birbirinden ayrılmıştır. İnsanlar, bazı husûslardaki iyilik ve fenalığı, sırf akılları ile anlayamazlar. Hele bazı fiillerin dünyada övülmeyi ve kötülenmeyi, âhirette de sevap ve cezayı gerektirmesi bakımından bilinmesinde akıl yeterli olmaz. Bu husûslar peygamberlerin tebliğ ettikleri emirler ve yasaklar sayesinde anlaşılır, onların emrettikleri şeyler güzel, nehyettikleri şeyler ise çirkindir.

Ahlâkî faziletler telkin buyurulmuştur. Gerek fertlerin, gerek cemiyetlerin yükselmesi, cemiyet hayatlarının düzeni, ahlâkî faziletler denilen şeyler ile mümkündür. Bu faziletlerin neler olduğunu insanlara öğretecek zâtlara ihtiyaç vardır. Peygamberler de bütün güzel ahlâkı ümmetlerine öğretmişlerdir. İnsanın kemâle ermesinin güzel ahlâk ile mümkün olduğunu beyan etmişler ve her türlü kötü ahlâktan onları men etmişlerdir. (Devamı var)

Hicrî:  18  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder